Носителят на 17 титли от Големия шлем Рафаел Надал се класира за полуфиналите на Australian Open след безапелационна победа над Франсис Тиафо. 32-годишният испанец изигра най-убедителния си мач в турнира и спечели с 6:3, 6:4, 6:2 за 1.47 ч.

Надал изигра безупречен първи сет. Той реализира пробив още в първия сервис гейм на Тиафо, след което беше безапелационен в своите подавания. Испанецът излезе победител във всеки един от случите, в които вкарваше първия си сервис - 15 от 15, и загуби едва три от 23-те точки, в които имаше началния удар.

Тиафо опита да промени ритъма на мача с излизания към мрежата. Само едно от петте му в този първи сет обаче се оказа успешно. Надал контролираше разиграванията, беше много агресивен и не даваше никакви шансове на младия си съперник.

Световният №2 започна ударно и втората част. Той стартира с осем поредни точки, като осъществи пробив още в първия гейм и го затвърди с експресно подаване на нула. Тиафо успя да спре серията на испанеца за 1:2, а след това за пръв път от началото на мача затрудни Надал при негов сервис.

Американският тенисист имаше две възможности да върне пробива. Надал се спаси, но трудностите в гейма му продължиха. В крайна сметка след четири равенства и три геймбола той измъкна подаването си.

С това приключиха и проблемите на шампиона от 2009 г. във втората част. При 5:3 той имаше три сетбола, два от които поредни. Tиафо се спаси и намали до 4:5. Надал обаче беше непоколебим при свой сервис и затвори сета с още едно подаване, в което не загуби точка.

Третата част също стартира с пробив за носителя на 17 титли от Големия шлем още в първия гейм. В седмия гейм той отново спечели подаването на съперника, а няколко минути по-късно вдигна победоносно ръце.

Дневник