Броят на предметите, преподавани в турските училища, може да намалее наполовина. Това каза в телевизионно интервю министърът на образованието на страната Зия Селчук, съобщи "Хюриет дейли нюз".

Селчук обясни, че "през март ще бъде представена програма", която ще влезе в сила "догодина" и е възможно броят на предметите да бъде намален наполовина.

"Не е възможно децата да имат 15-16 предмета и да се очаква от тях да разберат, схванат в дълбочина и усвоят всичко. Определено ще бъде намален" броят на предметите, продължи министърът, предаде "Хюриет дейли нюз". По думите му "всеки месец ще бъдат обявявани нови проекти", тъй като "добрият образователен министър работи и за бъдещето."

В информацията на вестника не се уточнява кои предмети ще бъдат премахнати. Същевременно според министъра "всеки учител казва, че часовете му са твърде важни" и дори по-важни от останалите.

Турция безпокои експерти в последните години с промени в учебната програма, със засилване на ролята на религиозното образование и коментари, поставящи под въпрос устоите на светското образование в страната.

Селчук съобщи още, че министерството му ще поеме контрола върху разрешителните за преподаване за хора, които не са завършили педагогически специалности. Досега издаването им бе задача на университетите. Всяка година стотици хиляди учители в Турция чакат за назначаване или търсят работа, обяснява изданието.

Дневник