"Богохулно" пресъздаване на един от най-мрачните моменти в съветската история или необходим коментар за съвременна Русия? Нова комедия за обсадата на Ленинград раздели мненията на зрителите в страната.

"Празник" разказва за семейството на Воскресенски, чиито връзки с комунистическата партия им позволяват да водят луксозен живот в града, обсаден от нацистите, посочва AFP.

По време на обсадата, когато около 800 000 души гладуват до смърт и са на официални дажби от 125 грама хляб на ден, семейството затрупва трапезата си с пилешко месо и шампанско, за да отпразнува новата 1942 година.

Комедийният момент настъпва, когато двете деца на Воскресенски водят вкъщи неканени гости, а семейството се оказва принудено да обяснява как масата им е претрупана от толкова много храна.

Носителят на няколко престижни награди режисьор Алексей Красовски коментира, че филмът е създаден, за да привлече вниманието към неравенствата и несправедливостите в съвременна Русия, а не да е исторически акуратен или да се подиграва с обсадата.

Заради атаки от страна на законодатели, режисьорът пусна "Празник" онлайн, вместо да подава документи в Министерството на културата за разрешение за разпространение.

"Избрах тази тема, защото днес също живеем в блокада, просто се преструваме, че не можем да я видим. Да не виждаме как намалява жизнения стандарт, как се преследват хората за това, което споделят онлайн, или за участие в мирни протести", казва режисьорът.

Проектът се сблъска с критики още през октомври, когато за първи път беше съобщено, че ще се появи комедия за обсадата за Ленинград.

Сергей Боярски, депутат от управляващата партия "Единна Русия", описа идеята като "богохулство" и заяви, че ще направи всичко възможно да предотврати разпространението на филма. "Не съм гледал филма и няма да го направя", коментира той.

Друг висш член на партия Андрей Турчак призова Министерството на културата да забрани разпространението в кината на филма.

Министерството има опит, когато става въпрос за черен списък на филми по чувствителни теми - британската комедия "Смъртта на Сталин" например беше забранена миналата година, след като беше определена от властите като обидна и "екстремистка".

Красовски посочва, че правителствен служител дори му е предложил пари, за да унищожи оригинала на филма.

"Празник", който натрупа над един милион гледания от момента на онлайн пускането му на 3 януари, е заснет с малък бюджет от частно финансиране.

Зрителите бяха поканени да направят дарения, които според Красовски до момента възлизат на 3,5 милиона рубли (46 000 евро). Тази сума почти покрива цената на заснемането.

Вести.бг