След като преди седмица Българската стопанска камара възрази срещу идеята на финансовия министър Владислав Горанов да събуди "спящите" акции от масовата приватизация, сега към същата теза се присъединява и друга работодателска организация - Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

В съобщение до медиите тя настоява за оттегляне на Концепцията за личните сметки на физически и юридически лица, водени от "Централен депозитар" АД.

Според работодателската организация, която се самоопределя като основен изразител на интересите на емитентите, предложената за обществено обсъждане концепция е в крещящо противоречие както с конституцията и гарантираната от нея неприкосновеност на правото на собственост, така и с Договора за функциониране на Европейския съюз.

В изготвената концепция е предвидено въвеждане на задължително прехвърляне на акциите от Регистър А на Централния депозитар в Регистър Б към инвестиционни посредници. Така всеки собственик на акции ще бъде принуден в период от 1 година да ги прехвърли на инвестиционни посредници. Ако през тази една година собственикът на акциите не ги прехвърли доброволно, те ще се прехвърлят без негова воля в специално създаден инвестиционен фонд срещу дялове от фонда. След изтичане на нов срок и при липса на действие от страна на притежателите на дялове те ще бъдат национализирани и внесени в Сребърния фонд.

Понастоящем притежателите на акции не плащат такси на Централния депозитар, но това правят предприятията, за да се поддържа Регистър А. С прехвърлянето на акциите към инвестиционен посредник тези плащания ще са за сметка на акционерите, посочва асоциацията. Според нея на акционерите им се предлага или от безплатния за тях Регистър А доброволно да прехвърлят акциите си при инвестиционен посредник и да заплащат занапред всички дължими такси и да загубят акциите си по този начин в дългосрочен план, или да не предприемат нищо и да загубят акциите си в краткосрочен план.

Няма акт нито на европейското или българското право, нито практика, която да предполага и още по-малко да налага подобно нововъведение като предлаганата концепция, се посочва в позицията.

Според работодателската организация ефектът от предлаганото по същество конфискационно решение, обосновано с незаинтересоваността на собствениците на "спящи" акции, не се различава от конфискация на банков влог, по който няма движение, или на автомобил, който не се управлява, или на недвижим имот, който не се използва.

Асоциацията признава, че има проблеми с наследяването на акциите, с управлението им от емигриралите българи и от българите, които живеят в области без нито един лицензиран инвестиционен посредник. Но не национализацията е решението на тези проблеми, посочва организацията. Според нея далеч по-смислено е да се предвидят мерки и възможности за дистанционно управление на тези малки пакети акции, да се намалят и дори премахнат таксите за управление, прехвърляне и най-вече за наследяване.

Дневник