Парламентът прие на първо четене предложението на Министерския съвет за отлагане на срока за влизане в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, съобщи агенция "Фокус".

Предложението е той да започне да действа от 1 юли 2019 г., а не от 28 януари 2019 г. "За" гласуваха 112 народни представители, 28 се въздържаха. Парламентът прие и процедурното предложение на ГЕРБ срокът за внасяне на промени в закона за горивата между двете четения да бъде 3 дни.

Известният като закон за горивата беше приет от парламента през лятото на 2018 г. и трябваше да влезе в сила от 28 януари 2019 г. С него се въвеждат специални изисквания за регистрация на търговците с нефт и нефтопродукти - определен уставен капитал и обезпечение, както и високи санкции за нарушителите. От големите търговци на горива се изисква капитал, не по-малък от 1 млн. лева, а от дребните - 20 хил. лева. Дистрибуторите на бутилиран газ трябва да притежават минимум 10 хил. бутилки за съхранение. Лице, което осъществява търговия с нефт и нефтени продукти без регистрация, ще подлежи на глоба в размер от 25 до 250 хил. лв., а за повторно нарушение тя ще е в двоен размер. Забранява се също и на моторните превозни средства да зареждат от мобилни бензиностанции, за което се предвижда санкция от 20 до 200 хил. лв.

На 17 януари парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата прие предложението за отлагане на закона. То дойде от правителството след протести на малките търговци на горива, които обявиха, че не са в състояние да отговорят на финансовите изисквания на закона и това би ги принудило да спрат дейността си.

В началото на седмицата представители на Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива обявиха решението си отново да преминат в протестна готовност срещу закона за горивата. Междувременно омбудсманът Мая Манолова внесе жалба в Конституционния съд срещу промените в закона. Законът доведе до напрежение и в Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, която бе напусната в знак на протест от петролната и газова асоциация, в която членуват "Лукойл" и другите големи търговци на горива. 

Дневник