През 2019 година изтича валидността на 7183 лични карти, 12 966 паспорти и 6 053 свидетелства за управление на моторни превозни средства в област Шумен, съобщиха от ОД МВР в града.

Януари е месецът, в който изтича валидността на най-много шофьорски книжки и трябва да бъдат подменени 620 документа от вида. Най- голям е броят на изтичащите паспорти през август – 1832. В осмия месец на 2019 година трябва да бъдат подменени и 947 лични карти.

От ОД МВР уточняват, че срокът за издаване на лични документи с обикновена услуга е 30 дни, за бърза услуга – 3 работни дни, а за експресна – 8 работни часа.

В случаите, когато личната карта е с изтекъл срок, следва да се подаде заявление за нов документ в срок до 30 дни. В случаите, когато личната карта е изгубена, открадната, повредена или унищожена българският гражданин обявява това обстоятелство в срок до три дни, след което подава заявление за издаване нова лична карта в срок до 30 дни, напомнят от ОД МВР.

Съгласно Закона за българските лични документи всеки български гражданин, който живее на територията на Република България, е длъжен в срок до 30 дни след навършването на 14 години да поиска издаването на лична карта. Издаването на първа лична карта за 14-годишните български граждани е безплатно.

Таксите за издаване на лични документи гражданите могат да плащат чрез пос терминално устройство в ОДМВР и районните управления.

ШУМ.БГ