Избирателните списъци преди местния вот в края на март разгорещиха страстите в Турция - в тях се оказаха имена на хора, които трудно биха могли да упражнят правото си на глас, разказва Би Би Си.

Много хора, които гласуват за пръв път, например са на възраст над 100 години - един дори е на 165. Опозиционни партии съобщиха и че в един от списъците има адрес с над 1000 регистрирани гласоподаватели.

Изборите през март се очаква да са оспорвани, някои експерти смятат, че големи градове като столицата Анкара може да преминат в ръцете на опозицията.

Според Републиканската народна партия (РНП) и Демократичната партия на народите (ДНП) най-много "необичайни" гласоподаватели са открити в райони, където на предишни избори Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Реджеп Тайип Ердоган е спечелила с малка преднина.

Възрастта е най-използваният пример - над 6000 регистрирани гласоподаватели са на възраст над 100 години, много от тях са на възраст над най-стария човек, живеещ в Турция според статистиката, който в момента е на 116. Освен "165-годишната" Айше Екиджи (възрастта ѝ следва от това, че е родена през 1854 г. според списъците) се появява "149-годишната" Зюлфю и друга Айше на 148 г.

Също така за шест месеца в район на провинция Чанкъръ в Северна Турция регистрираните гласоподаватели са се увеличили с 95%.

Сади Гювен, който оглавява избирателната комисия на страната, междувременно увери, че няма случаи на измами, нито "мъртви души" или двукратно регистрирани гласоподаватели. За Анадолската агенция Гювен обаче каза, че регистрацията на над 55 хил. души е била замразена заради промени в избирателните райони. Според него е започнало разследване на случаите с над 6000 души на възраст над 100 г., чиито имена са били заличени от списъците.

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган обясни, че близо 1.5 млн. души са сменили регистрацията си от изборите миналия юли, а партията му не успява да намери данните на над 500 хил. свои членове в списъците.

Дневник