Българин ще измине над 2000 километра с велосипед от Берлин до връх Шипка. 26-годишният Тодор Андреев поема по предизвикателството в желанието си да изпита възможностите на тялото си и силата на духа.

Той ще започне приключението си на 21 февруари, като планира да пристигне на връх Шипка на 3 март по случай Националния празник. С велопътешествието си Андреев се надява да вдъхнови повече хора в България "да се събудят, да развиват таланта си и да вярват, че един ден България ще се оправи".

"Искам да променя начина на мислене към българите в чужбина. Въпреки че сме далеч от родината, българският дух не угасва. Искам да покажа, че тези, които са в чужбина, просто търсят начин да продължат да живеят. В България при такива условия е само съществуване", заяви Андреев пред "Дневник".

"Целта на това събитие е, че въпреки че сме на гурбет в чужбина, българското сърце не спира да тупти. Хората ми казват: "Ти си в чужбина, по-лесно е на тези хора, защото изкарват повече средства". Може да изкарваме повече средства, но сме далеч от българските традиции, приятелите и природата, която е уникална", каза още 26-годишният българин, който от четири години живее и работи в Германия.

По време на предизвикателството той ще премине през десет европейски столици, като идеята му е да кара по 200-300 км на ден. С опита си Андреев кандидатства за рекордите на Гинес, като очаква дали заявката му ще бъде приета.

Основните трудности, които българинът очаква, са сутрешният студ и евентуален леден дъжд. По време на изпитанието Андреев ще бъде сам, като ще се опита да отрази събитието на живо в социалните мрежи с помощта на познати и приятели.

Разходите по предизвикателството са близо 3000 евро, като ще бъдат поети от Андреев при липсата на спонсори. Голямата част от парите са за техника по велосипеда, GPS и камери, като българинът очаква за храна и нощувки да даде съответно по около 100 и 200 евро.

Дневник