Министърът на вътрешните работи Младен Маринов свиква спешно работно съвещание заради очакваните обилни валежи в някои области на страната, съобщиха от МВР. В срещата ще участват представители на всички институции, които се грижат за водоемите в България.

На съвещанието ще бъде направен преглед на готовността за реакция при усложняване на метеорологичната обстановка. Още вчера от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" изпратиха предупреждение и указания за мерки до областните управители и кметовете на общини, както и до всички областни дирекции на МВР.

Синоптикът от метеорологичния институт Анастасия Стойчева заяви пред БНТ, че е обявен оранжев код за опасно време в 5 области на страната. Очакват се обилни валежи от дъжд в Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали. По високите части на планините пък ще вали сняг.

"Количествата на валежите са под 10 литра на кв. метър все още, но обстановката предстои. Предстои и застудяване от Северозапад. Всъщност по-тежкият ден ще е утрешният - петък, в който количеството на валежите в Югозападна България ще достигнат и надхвърлят 50 литра на кв. метър. При това снежната покривка, която ще се образува в Западната и Южната част на Родопите, ще е най-значителна. Там са възможни количества на валежа до стотина литра", каза Стойчева.

Дневник