Парламентът направи първата крачка към изваждане на болница "Лозенец" от управление на Министерски съвет и трансформирането й в търговско дружество, което да бъде прехвърлено към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Депутатите приеха на първо четене промените, с които болницата ще отпадне от списъка с дружества, управлявани от правителството.

Между първо и второ четене на промените ще се опише как ще се трансформира и прехвърли болницата, коментира по време на дебатите здрвният министър Кирил Ананиев. Той отбеляза, че болницата ще остане държавна собственост, но ще бъде прехвърлена за управление към университета. Ананиев посочи, че през годините държавата е инвестирала милиони в техника, оборудване, ремонти, персонал и е редно този потенциал да се запази и да остане достъпен за хората.

Измененията ще дадат възможност на правителството да приеме необходимите решения за преобразуването на болницата, което се очаква да стане веднага след приемането им на второ четене.

Първоначалната идея за болница "Лозенец" беше тя да спре да е специализираното лечебно заведение на властта и да стане първата многопрофилна болница за комплексно лечение на деца. Тогава от Софийския университет възразиха остро и заявиха, че това ще попречи на студентите им да се обучават в болницата, както и ще отнеме акредитацията на Медицинския факултет на университета.

Заради критиките, премиерът Бойко Борисов отмени стъпката, но поиска "Лозенец" да не е към Министерския съвет. Впоследствие беше решено, че тя ще бъде преструктурирана в детска, а да бъде дадена за управление на университета. Освен това Борисов обяви, че правителството ще погаси дълговете на болница "Лозенец" с 23 млн. лева. Преди това здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че задълженията на болницата са над 30 млн. лв. и ще има проверка на държавната финансова инспекция. А ако скоро "Лозенец" не бъде трансформирана, "може да е късно".

И днес управляващите отбелязаха, че досега болницата не се е управлявала добре, за да бъдат натрупани толкова много задължения.

Кабинетът обещава да не изостави и намерението си за създаване на детска многопрофилна болница, която ще бъде създадена в стара 13-етажната сграда - в момента е на груб строеж на територията на Александровска болница в София. Днес здравният министър Кирил Ананиев отново декларира, че тази година ще започне строителството и ремонта.

Дневник