Европейската комисия отправи предупреждение към България, че не отговаря на изискванията в законодателството на Европейския съюз в осем области. Бе прекратено производството срещу България в областта на исковете за обезщетение за вреди при нарушаване на антитръстовите правила.

Комисията призовава България, Италия и Германия да завършат мрежата "Натура 2000".  Държавите членки трябва да определят териториите, включени в списъка на териториите от значение за общността, като специални защитени зони (СЗЗ). Те също така трябва да установят необходимите мерки за опазване с цел поддържане или възстановяване на защитените видове и местообитания в благоприятно състояние. Тези действия трябва да бъдат осъществени в срок от шест години от включването на тези територии в списъка на ЕС като територии от значение за общността (ТЗО).

България е определила само 9 от 230 територии от значение за общността за специални защитени зони в рамките на изисквания срок и като цяло и трайно не е определила специфични за териториите подробни цели и мерки за опазване за всяка от тях. Държавите членки разполагат със срок от два месеца, за да отговорят на доводите на комисията. В противен случай тя може да реши да изпрати мотивирано становище.

Комисията настоятелно призовава България да отмени националната си правна уредба за географските означения. Брюксел започна производството за установяване на нарушение с официално уведомително писмо, което бе изпратено на българските органи през януари 2018 г. България сега разполага с два месеца, за да отговори на доводите, изложени от комисията. В противен случай тя може да реши да сезира Съда на ЕС.

От 2008 г. насам България поддържа национален регистър на географските означения за селскостопански продукти и храни. Комисията смята, че националната закрила на географските означения не е съвместима с правото на ЕС за схемите за качество на селскостопанските продукти и храни.

България е трябвало да сложи край на тази национална система за регистрация от датата на присъединяване към ЕС през 2007 г. и е можела да защитава съществуващите национални географски означения само за срок от 12 месеца след датата на присъединяване, ако през този ограничен период е било подадено заявление на ниво ЕС.

България е една от 15-те страни, които са призовани да се съобразят със законодателството на ЕС в областта на енергийната ефективност. Изпратено е официално уведомително писмо с искане за правилно транспониране на Директивата относно енергийната ефективност. Според нея всички държави от ЕС са длъжни да използват енергията по-ефикасно на всички етапи от енергийната верига - от производството до крайното потребление. Държавите членки разполагат със срок от два месеца, за да отговорят на доводите на комисията. Ако в рамките на този срок не предприемат действия, комисията може да изпрати мотивирано становище на техните органи.

Комисията днес реши да изпрати официални уведомителни писма до 15 държави членки, сред които и България, за съответствието на тяхното национално законодателство с правилата на ЕС в областта на обществените поръчки и концесиите. Държавите членки разполагат със срок от два месеца, за да отговорят на доводите й, или тя може да изпрати мотивирано становище.

Комисията реши да изпрати мотивирани становища до България и още шест страни за това, че не са изпълнили Директивата за правоприлагането в областта на защитата на данните.Тя защитава основното право на гражданите на защита на данните в случаите, когато органите за наказателно правоприлагане използват лични данни за целите на правоприлагането. Те разполагат със срок от два месеца, за да реагират и да предприемат съответните действия. В противен случай комисията може да сезира Съда на ЕС.

Комисията призова 10 държави от ЕС , включително и България, изцяло да транспонират законодателството на ЕС в борбата срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма. Въпреки че тези държави членки са декларирали, че транспонирането е завършило, комисията, след като анализира мерките, за които е подадено уведомление, стигна до заключение, че някои разпоредби липсват. Имат два месеца, за да реагират и да предприемат съответните действия. В противен случай Европейската комисия може да предприеме следващи стъпки.

Еврокомисията призовава България да спазва законодателството на ЕС за неравноправните клаузи в потребителските договори. Брюксел приканва България да преразгледа своите правила за това как търговците могат да събират вземания от потребителите, така че тези правила да бъдат в съответствие с правото на ЕС за неравноправните клаузи в потребителските договори. Ако България не изпрати удовлетворителен отговор в рамките на следващите два месеца, Комисията може да издаде мотивирано становище по този въпрос.

Европейската комисия призовава България и Холандия да изпълнят правилно рамковото решение за лишаването от свобода. С тези правила се гарантира взаимното признаване на съдебни решения по наказателни дела, с които се налагат присъди за лишаване от свобода. Правилата на ЕС имат за цел да улеснят социалната реинтеграция на осъдените лица. В България законодателният процес е на ранен етап и страната все още не е уведомила съвета и комисията за транспонирането. Ако България и Ирландия не предприемат необходимите действия в рамките на следващите два месеца, комисията може да изпрати мотивирано становище по този въпрос.

Едно прекратено производство

Еврокомисията реши да прекрати производствата за установяване на нарушение срещу България, Гърция и Португалия в областта на Директивата за исковете за обезщетение за вреди при нарушаване на антитръстовите правила.

С тази директива се помага на гражданите и предприятията да искат обезщетение за вреди, когато са жертва на нарушения на антитръстовите правила на ЕС, като например картели или злоупотреби с господстващо положение на пазара. Благодарение на нея пострадалите също така получават по-лесен достъп до доказателствата, от които се нуждаят, за да докажат претърпените вреди, и повече време, за да предявят претенциите си.

Как протичат наказателните процедури на Еврокомисията

Процедурата протича на няколко етапа.

- Комисията изпраща официално уведомително писмо с искане за допълнителна информация до съответната държава, която трябва да отговори подробно в рамките на определен срок, обикновено два месеца.

- Ако комисията заключи, че държавата не изпълнява задълженията си според правото на ЕС, тя може да изпрати мотивирано становище - официално искане за спазване на правото на ЕС. В него се обяснява защо комисията смята, че държавата нарушава законодателството на ЕС. В него също така се отправя искане държавата от ЕС да информира комисията за предприетите мерки в рамките на определен срок, обикновено два месеца.

- Ако държавата не изпълни изискванията, комисията може да отнесе въпроса до Съда на ЕС. Повечето случаи се решават, преди да бъдат отнесени до съда.

- Ако държава не съобщи навреме за мерките, с които се прилагат разпоредбите на дадена директива, комисията може да поиска от съда да наложи санкции.

- Ако Съдът на Европейския съюз установи, че дадена държава е нарушила правото на ЕС, националните органи трябва да предприемат действия, за да се съобразят с решението на съда.

- Ако въпреки решението на съда държавата от ЕС не коригира ситуацията, комисията може отново да отнесе въпроса до съда.

- Когато въпросът бъде отнесен за втори път до съда, комисията предлага на съда да наложи финансови санкции, които могат да бъдат под формата на еднократна сума и/или дневни плащания.

Дневник