За да определи кандидатите си на партията за евродепутати в единната листа на Демократична България, „Да, България!“ провежда за първи път в страната вътрешен вот с електронно и дистанционно гласуване.

8 от излъчените 17 кандидати - Стефан Тафров, Сева Памукчиева, Емил А. Георгиев, Ивайло Ганчев, Александра Стеркова, Николай Христов, Момчил Якимов и Владимир Джувинов, заедно с председателя на партията Христо Иванов, бяха в Шумен за среща с обществеността и медиите.

„Тук сме, за да донесем малко оптимизъм на фона на една страна, която не може да въведе система за  винетки, не може да поддържа търговски регистър, не може да въведе електронно управление, не може да се модернизира. Ние искаме да покажем, как една политическа сила може да направи безпрецедентно в европейски план електронно приложение за гласуване, базирано на най-модерните технологии в тази област". Това каза днес на пресконференция в Шумен председателят на партията Христо Иванов.

Той уточни, че гласуването ще се проведе от 4 до 11 февруари и всеки може да се регистрира и изтегли мобилното приложение, да се запознае с  кратките биографии на всички номинирани, както и с техния пореден номер в бюлетината за вътрешните избори на: https://dabulgaria.bg/zapoznajte-se-s-nashite-kandidati/

„Ние ще дадем възможност не само на нашите членове, а на всички хора, които споделят нашите политически убеждения и ценности, да упражнят своето предпочитание как да изглежда нашия принос към листата на Демократична България. Излъчихме 17 кандидати. Те са избрани от нашите членове, не са спуснати от централата, не са ничии кръщелници, ничии снахи, ничии кумци и кумици. Тези хора са граждани, утвърдени професионалисти, някои постигнали впечатляващи успехи и всички те искат да допринасят за бъдещето на страната ни. Искаме да покажем свободни интелигентни лица, млади духом, които имат и могат какво да кажат.“, каза Иванов.

Той добави, че кандидатите участват и в дебати. Такъв е проведен в Пловдив и предстои на 30 януари да има в София, на тема „Защитата на българския национален интерес чрез членството ни в ЕС“.

„Ние вярваме, че българският национален интерес, в най-дълбоката си същност, изисква силна Европа и България в сърцето на силна и единна Европа. Нашето отечество има нужда да бъде в сърцето на една силна Европа, което може да се изправи пред предизвикателствата на 21 век. Ние имаме амбицията да бъдем политическата сила, която знае и разбира 21 век. Политическа сила, която не се опитва да държи страната някъде между 1947-1953 г., какъвто е колективния манталитет и стремеж на българския политически елит в момента. Нашата амбицията е страната ни със смели крачки да се ориентира към 21 век с неговите предизвикателства, но и с неговите огромни възможности“, каза Иванов.

Според него амбиция на „Да, България“ е да бъде партия на бъдещето в страната ни. По думите му в българската политика сега за бъдещето не се говори. „Българската политика е кражба на бъдеще. Тя е един постоянен опит на едни и същи хора, на поколения, на едни и същи схеми да продължат своето съществуване въпреки всичко и да няма движение напред, да няма модернизация на страната, да няма отваряне, за да могат едни и същи хора да продължат безкрай своите криминални и корупционни кариери на върха на държавата и по места. Ние се опитваме  да счупим това. Опитваме да върнем бъдещето на България в разговор за съдбата на България и го правим с много оптимизъм“, заяви той.

Иванов определи посещението им в Шумен като нов импулс на оптимизъм и заяви, че при разговорите с граждани по централната улица и при срещата с обществеността е имало позитивизъм и енергия.

„Шумен беше интересна спирка в кампанията ни из страната. Хората се интересуват за много неща, които стават и в България, и в Европа. И това е много видимо в Шумен - един град, който от Възраждането винаги е имал самочувствието да отваря прозорци към Европа, да отваря прозорци към свободата; град, който помни, че България винаги е била преди всичко държава на духа и неслучайно Шумен е една от нашите духовни столици“, сподели Иванов.

В заключение, той заяви, че за тези избори стратегическата цел е да има единна демократична България с единна силна листа, която дава избор на демократичната общност да се превърне в незаобиколим фактор в българската политика, чрез която тази демократичната общност  да може да обещае и да даде инструмент на гражданите за промяна. Христо Иванов отбеляза още, че партиите в Демократична България работят много добре и с изключително високо ниво на доверие.

ШУМ.БГ