На 130 години една от картините от известната серия със слънчогледи на Винсент ван Гог вече е толкова крехка за съхранение, че ще прекрати обиколките си по световните галерии и отсега нататък ще остане за постоянно в дома си в Амстердам, пише "Ройтерс".

Това е едно от основните заключения на експерти, занимавали се в продължение на шест седмици с реставрацията на "Слънчогледите", рисувани от холандския майстор в Южна Франция през 1889 г.

"Основата и слоевете боя са стабилни, но чувствителни към вибрации и промени във влажността и температурата", коментира директорът на музея на Ван Гог Аксел Ругер.

Заради това се налага картината да се мести колкото се може по-малко, както и да бъде излагана в непроменлива и специфична за нея среда, допълва той.

В допълнение към реставрацията екип от експерти е открил и детайли за конкретните материали, използвани от Ван Гог, както и от коя ролка плат точно е било изрязано платното за картината.

След изследването си те са още по-убедени, че Ван Гог, който рисува картината през януари 1889 г., я прави на основата на по-ранните си слънчогледи, които рисува през лятото на 1888 г. и които сега са изложени в Националната галерия в Лондон.

По време на реставрацията се премахва слой восък, но няколко лака, добавени през годините, а сега замърсени или обезцветяващи, не могат да бъдат премахнати, тъй като вече са се слели с боята под тях, допълват специалистите.

"Слънчогледите" ще бъде отново на показ в музея Ван Гог в Амстердам от 22 февруари, но вече поставена под ново, по-нежно осветление.

Дневник