Народното събрание прие днес на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване, с което се урежда възможността хората, осигурени в професионални схеми, да могат да прехвърлят натрупаното или част от него в друг такъв фонд,включително към чуждестранни институции.

Измененията въвеждат в българското законодателство европейска директива, която трябваше да започне да се прилага от 13 януари 2019 г., тоест със седмица закъснение. В срок до 17 май 2019 г. пенсионноосигурителните дружества и банките-попечители трябва да приведат дейността си в съответствие с изискванията на промените и с актовете по прилагането му, записаха депутатите.

Прехвърлянето на професионална схема, съответно - на част от нея, се извършва след издаване на предварително одобрение за това от компетентния надзорен орган, в съответствие с разпоредбите на директивата и с цел защита на правата и интересите на осигурените лица и пенсионерите, е записано в кодекса.

Професионалните схеми се въведоха в българското законодателство през 2006 г., като идеята е да се уговарят между работодател и работниците в колективен трудов договор. Осигуровките се внасят от компанията, а работещият може да доплаща, ако желае. Вноските се трупат в индивидуалната партида на осигурения.

Депутатите днес записаха, че дружествата, управляващи фондове за доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми, трябва да поддържат във всеки момент активи, съответстващи по размер на финансовите задължения. Този тип дружества не могат да покриват биометрични рискове, да гарантират минимално ниво на доходност или размер на пенсиите, гласят новите текстове.

В съответствие с изискванията на Директива 2016/2341 е регламентиран процеса на надзорен преглед. На законово ниво се закрепва принципното изискване за осъществяване на надзор, основан на риска, и се въвежда извършването на стрес-тестове, което ще осигури навременно установяване на потенциални проблеми в сектора на допълнителното пенсионно осигуряване.

Измененията забраняват управлението на инвестициите на пенсионните фондове да се възлага на външни изпълнители.

Спазването на предвидените със законопроекта изисквания ще бъде контролирано от Комисията за финансов надзор.

Измененията предвиждат и подобряване информираността на осигурените лица и пенсионерите, напр. чрез предоставяне на информация за прогнозния размер на пенсионните плащания.

Дневник