Общо 43% от българите не закусват редовно сутрин, сочат резултатите от изследване на агенция "Алфа Рисърч" за хранителните навици на българите, което беше представено днес от изпълнителния директор на агенцията Геновева Петрова.

Национално представителното проучване е проведено през ноември, а в него са участвали 1000 души на възраст от 18 до 45 години в цялата страна.

Според 51% от българите най-важното хранене за деня е вечерята, като почти всички я поставят на първо място в спазването на дневния си хранителен режим. Въпреки че 25% посочват закуската за втора по важност, се оказва, че по-голям процент я пропускат за сметка на обяда.

Над половината от българите казват, че са мотивирани да се хранят редовно сутрин, защото вярват, че това ще им донесе енергия за деня и ще задоволи чувството им на глад. По-малка част от запитаните изтъкват, че закуската е здравословна. Според проучването тези хора се хранят вкъщи, най-често сами, между 8 и 10 часа сутринта. Близък е процентът на българите, които закусват преди 8 часа или в компанията на член от семейство.

Оказва се, че в България е предпочитана солената закуска (сандвич, тестено изделие или филия, в допълнение с яйце, колбас, сирене, кашкавал и други подобни продукти). Запитаните казват, че най-рядко ядат кекс и домашни сладкиши, сладко, шоколад, мед, кроасани, зърнени храни и прясно мляко.

По-малко от половината анкетирани, които казват, че не закусват редовно, посочват на първо място като причина за това, че не са гладни или че нямат време. Общо 86% от тях обаче казват, че сутрин пият кафе, а 19% - вода.

Само допреди 10 години процентът на закусващите е бил между 25-30, каза диетологът Мария Николова и допълни, че за около 30 години е значителен ръстът на тези, които са започнали да се хранят редовно сутрин.

Другият потвърден от изследването проблем е, че в България не се консумират достатъчно плодове и зеленчуци.

Дневник