Учени в Китай обявиха, че са направили множество клонинги на макак с редактиран геном за медицински цели, предаде "Ройтерс", като цитира агенция "Синхуа".

Това е първият подобен случай, при който се създават много клонинги за биомедицински изследвания, обяснява агенцията.

В Института за невробиология към Китайската академия на науките в Шанхай животните ще се използват за изследване на разстройства на циркадния ритъм (биологичния цикъл), свързани с проблеми със съня, депресия или заболявания или болестта на Алцхаймер, пише "Синхуа".

Донорът е била маймуната с най-голяма склонност към подобни разстройства. От нея са създадени пет нови клонинга, които според в. "Чайна дейли" ще подпомогнат изследванията на тези проблеми. Клонираните маймуни вече показват знаци за обезпокоително поведение, което може да е "подобно на шизофрения", да включва сънни разстройства и повишени нива на безпокойство.


"Синхуа" казва, че програмата, която е под надзора на етичен панел към Института за невробиология, отговаря на международните етични стандарти за изследвания с животни.

Това бе и институтът, в който за пръв път бе клонирана маймуна точно преди година. Официалното съобщение за сегашния проект е направено със статия в сп. National Science Review. 

Дневник