Китайският технологичен гигант "Хуауей" (Huawei) обяви планове да пусне ново поколение смартфони, базирано на собствена технология, а не на американски компоненти. Така компанията засилва усилията си пряко да се конкурира с водещите западни компании в сектора, предаде "Асошиейтед прес".

Днешното съобщение е направено на фона на американските предупреждения, че "Хуауей", най-големият производител на телекомуникационно оборудване, може да представлява риск за сигурността на държавите. Ръководителят на потребителското подразделение на компанията Ричард Юй каза, че "Хуауей" планира да представи според компанията първия сгъваем смартфон от пето поколение (5G) следващия месец. Телефонът е базиран на процесора на "Хуауей" "Кирин" (Kirin 980) и модем "Балонг 5000" (Balong 5000) вместо чипове от американски доставчици.

Разработването на собствени чипове за мобилни телефони вместо използването на чужди ще позволи на "Хуауей" да запази повече от приходите си и ще намали риска от нарушаване на доставките от САЩ. Вашингтон и някои негови съюзници ограничиха достъпа до пазарите си за "Хуауей" с мотива, че продуктите на китайската компания могат да бъдат използвани от Китай за шпионаж. Телекомуникационният гигант заяви, че обвиненията са неоснователни.

Същевременно финансовият директор на "Хуауей" Мън Ванчжоу, дъщеря на основателя на компанията Жен Чжънфей, е освободена под гаранция в Канада, очаквайки евентуално екстрадиране в САЩ по обвинения в банкови измами, свързани с нарушаване на американските санкции срещу Иран. В Полша мениджър продажби на "Хуауей" бе арестуван по-рано този месец по обвинения, че е шпионирал от името на китайските тайни служби. "Хуауей" уволни служителя.

Резултати

На пресконференция в Пекин Ричард Юй заяви, че клиентите имат доверие в компанията. Само политиците се опитват да ни окажат натиск, допълни той.

"Хуауей" отчете скок с 50 процента на приходите си от потребителския бизнес за миналата година, които са надхвърлили рекордните 52 млрд. долара.

Скокът на приходите означава, че потребителският бизнес на компанията представлява 48 процента от общите приходи, изпреварвайки за пръв път дела на приходите от телекомуникационно оборудване, отбелязва "Ройтерс". Дори без американския пазар ще бъдем номер едно в света, заяви Ричард Юй. Миналата година компанията е доставила 208 млн. смартфона.

Световните доставки на смартфони миналата година най-вероятно са спаднали с 3 процента, като се очаква нисък, едноцифрен растеж за тази година и до 2022 г., когато прогнозите са, че 5G технологиите ще дадат тласък на сектора според очакванията на компанията Ай Ди Си (IDC).

БТА/Дневник