Челси" се класира за финала в Купата на Лигата след драматичен успех над "Тотнъм" с дузпи. В редовното време срещата завърши 2:1 за "Челси" и 2:2 в общия резултат. Н'Голо Канте и Еден Азар дадоха аванс на сините още до почивката, а след подновяването на играта Фернандо Йоренте вкара важен гол.

Според новите правила и това, че головете на чужд терен не важат, при равенство в общия резултат след два мача веднага се изпълняваха наказателни удари.

При 11-метровите изстрели Уилиан, Сесар Аспиликуета, Жоржиньо и Давид Луис не сгрешиха, а за "Тотнъм" сбъркаха Ерик Дайър и Лукас Моура.

За сините от Лондон това ще бъде осмо участие в мача за трофея. "Челси" има пет купи и два загубени финала дотук. За последно тимът вдигна третия по значимост трофей в английския футбол през сезон 2014-15.

Във финала на 24 февруари на "Уембли" тимът ще се изправи срещу "Манчестър сити". "Гражданите" се класираха в мача за трофея с общ резултат 10:0 над третодивизионния "Бъртън албиън".

През първите 45 минути сините действаха много по-добре, като контролираха срещата. Еден Азар започна със свободна роля, като атаката поведе Оливие Жиру. Това даде много възможности на белгиеца да се движи по целия фронт на нападението и да намира празните пространства.

"Тотнъм" беше без контузените Хари Кейн и Деле Али, както и Сон, който е с Южна Корея в Купата на Азия. На пейката остана титулярният вратар Юго Лорис, а Киърън Трипиър не беше в групата.

В първите 15 минути двата тима основно водеха битка в средата на терена, но по-добрите положения бяха на сметката на домакините. В 27-ата минута играчите на Маурицио Сари стигнаха до гол, паднал след статично положение. Азар центрира от корнер, а защитата на "Тотнъм" не се справи добре с изчистването.


От границата на наказателното поле Н’Голо Канте я изстреля силно и я прати в мрежата. В ситуацията ударът на французина мина между краката на Ерик Дайър, Муса Сисоко и на вратаря Гацанига.

До края на първата част "Тотнъм" така и не успя да създаде нещо опасно пред Кепа Арисабалага, като нападателят Фернандо Йоренте остана прекалено изолиран.

Точно 11 минути след попадението на Канте "Челси" стигна и до втори гол. След хубава атака отдясно, Сесар Аспиликуета намери непокрития в наказателното поле Азар, който с едно докосване се разписа -2:0.


През първите 45 минути футболистите на "Тотнъм" не отправиха нито един точен удар, докато "Челси" вкара и с двата си удара в очертанията на вратата. Положението стана още по-тежко за "шпорите", след като левият бек Бен Дейвис получи контузия и беше заменен.

През втората част съставът на Маурисио Почетино погледна по-смело в атака, а аржентинският мениджър направи важна промяна. Той върна Дайър в линията на защитата до Тоби Алдервайрелд и Ян Вертонген. Това позволи на "шпорите" да са по-активни по фланговете.

Именно след флангова атака на Дани Роуз в 50-ата минута се стигна и до гол за "Тотнъм". Той центрира, а Фернандо Йоренте засече топката, отбелязвайки много ценно попадение.

Попадението на испанския нападател се оказа и първият точен удар за "Тотнъм" изобщо в срещата.

След като изравниха общия резултат в сблъсъка "шпорите" разчитаха на контраатаки. С тази цел на терена се появи Лукас Моура, който постоянно беше търсен с дълги подавания зад гърба на защитата.

"Челси" продължи да бъде много деен, но така и не успя да вкара трети гол. Отличен шанс в края пропусна Оливие Жиру.