Приключилият снощи пленум на Върховния административен съд (ВАС) прие становище във връзка с конституционното дело, образувано срещу част от промените в Административно-проц;есуалния кодекс (АПК).

От присъствалите 79 върховни съдии 50 гласуваха, че текстовете от
АПК, касаещи въвеждането на закрити съдебни заседания по касационни дела
във ВАС, противоречат на Конституцията.

По всички останали промен, които бяха атакувани пред КС, пленумът на ВАС прие, че съответстват на основния закон. От 79 гласували 74 прецениха, че многократното повишаване на таксите в административните съдилища не противоречи на Конституцията.

Промяната в подсъдността на делата, която освобождава от натоварване ВАС, също съответства на основния закон, реши пленумът почти единодушно - само с един несъгласен.

Текстовете от АПК, касаещи въпроса за едноинстанционните съдебни производства, също не
противоречат на Конституцията, решиха 72 от присъстващите 79 съдии.

Конституционният съд беше сезиран с три искания за обявяване на противоконституционност - от президента Радев, депутати от БСП и адвокатурата.

По предложение на председателя на ВАС Георги Чолаков пленумът изслуша и избра председатели на Трето и Шесто отделение на ВАС, които стават и зам.-председатели на съда. Това са Марио Димитров, с 25 години съдийски стаж от които 10 години във ВАС, бивш зам.-министър на правосъдието през 2001 - 2004 г. И Любомир Гайдов, с общ юридически стаж 26 години, от които съдия 11 години, бил е зам.-министър на здравеопазването през 2009 г.

Дневник