По повод започналите строежи край къмпинг "Арапя" и местността "Алепу", кметовете на общините Царево и Созопол - Георги Лапчев и Панайот Рейзи увериха, че законът е спазен, показаха репортажи на Би Ти Ви и "Нова телевизия". Позицията им е, че нямат последната дума при разрешенията за строеж, които преди това са били одобрени от редица институции.

"Проектът е одобрен, защото е законен според няколко институции, включително е спазено и екологичното законодателство. Но въпреки това аз съм сезирал прокуратурата, за да се направи независима проверка", заяви Лапчев пред Би Ти Ви. Според него гората край къмпинг "Арапя" е гора с дървета на по 40-50 години, но акцентира, че неговото мнение "няма стойност, защото по документи не е гора, а е урегулиран имот". В момента там вече са изсечени десетки дървета.

По думите му се прехвърля вина от минало управление и добави, че собственикът на парцела е бивш общински съветник от ГЕРБ, но имотът е бил дефиниран като различен от гора, преди мандата му. Кметът добави, че първоначалният проект е бил за 13 вили, но те са били драстично намалени до 6.

По повод другия казус, който ще също ще бъде проверен - строителството на плаж "Алепу", кметът Панаойот Рейзи също потвърди, че всичко е законно. "Проблемът на "Алепу" започна със свлачището, районът, където в момента се укрепва, не е плаж. Ако има стъпване на плажа – това ще бъде коригирано", заяви той в ефира на "Нова телевизия".

Той добави, че проектът е съгласуван с Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и е първа категория, което означава, че се контролира се от Дирекция национален строителен контрол (ДНСК), не от общината. "Почти не съм запознат с проекта, има общ устройствен план и има законодателство, както и изисквания, съобразени с изискванията и другите институции" каза кметът.

Рейзи акцентира, че преди 2008, никой не е говорил за дюни, а "думата е била вкарана в устата на еколозите" много след като земята е била категоризирана и раздадена. От изказването му стана известно, че строителството на нови ресторанти и магазини на къмпинг "Градина", по документи, не е върху дюни, а върху "лозе".

Днес на обяд предстои проверка на трите обекта от директора на ДНСК Иван Несторов, съвместно с експерти от РДНСК Бургас и на областната Служба по геодезия, картография и кадастър, назначена от премиера.

Дневник