Първите пет контейнера, в които гражданите могат да изхвърлят ненужните си дрехи и обувки, бяха поставени днес. Те са разположени на ул. „Съединение“ (на паркинга източно от сградата на общината), на  ул. „Панайот Волов“ (на кръстовището с ул. „Вит“ до детската площадка), на улица „Каварна“ в кв. „Добруджа”, на ул. „Родопи“ в кв. „Тракия“. На ул. „Самара“ в кв. „Бон Българанов“.

Всеки един от контейнерите може побира 200 кг. Дрехите и обувките ще се събират един път в седмицата. 

„Добре е обувките и дрехите да бъдат изпрани и поставени в торба, когато се изхвърлят в контейнерите. От там нататък ние имаме ангажимент да ги съберем, дезинфекцираме и да бъдат употребени по възможно най-добрите начини. Част от дрехите ще са за повторна употреба, други ще бъдат дадени за рециклиране. “, обясни Сирма Желева, ръководител „Устойчиво развитие“ във фирма "Евротекс" ЕООД. . Тя допълни, че са информирали всички социални служби в община Шумен, че фирмата е готова да дари дрехи и обувки на нуждаещи се, като за целта съответните служби трябва да заявят във фирмата , че имат нужда от тези неща. 

„Разкриването на тези пунктове е част от амбициите на община Шумен да въведе разделно събиране на отпадъци. Поетапно отваряме и пунктове за опасни отпадъци, както и за други видове отпадъци от бита“, каза заместник-кметът Боян Тодоров. 

ШУМ.БГ