Леброн Джеймс и Янис Антетокумбо ще бъдат капитани на двата тима в 68-ия Мач на звездите в Националната баскетболна асоциация (НБА). Крилото на "Лос Анджелис лейкърс" получи най-много гласове във вота на феновете 4.6 милиона и оглави състава от Западната конференция.

Лидерът на "Милуоки бъкс" Антетокумбо е втори с 4.4 милиона гласа, като предвожда звездите на Изток.

Мачът на звездите ще се проведе на 17 февруари в зала "Спектрум сентър" в Шарлът, Северна Каролина.

В момента Джеймс лекува контузия, заради която не взе участие в последните 15 мача на "езерняците". Според последните информации в САЩ крилото е под въпрос за двубоя в Шарлът. Ако все пак участва, Джеймс ще се нареди на трето място във вечната ранглиста с 15 мача.

По толкова участия в Мача на звездите имат още Тим Дънкан (1998, 2000-11, 2015), Кевин Гарнет (1997-98, 2000-11, 2013) и Шакийл О'Нийл (1993-98, 2000-07, 2009). С рекордните 19 мача е Карийм Абдул-Джабар, а с 18 Кобе Брайънт.

Това ще бъде втори Мач на звездите, който няма да се проведе в традиционния формат между Източната и Западната конференция. Двамата капитани Джеймс и Антетокумбо ще избират на живо по телевизията на 7 февруари останалите осем титуляри. Списъкът беше определен от 50% от вота на феновете, 25% от баскетболистите и 25% от журналистите.

Откакто премина в "Лейкърс", Джеймс има средно по 27.3 точки, 8.3 борби и 7.1 асистенции на мача. Антетокумбо е с 26.5 точки, 12.6 борби и 5.9 асистенции средно на мач.

Освен Антетокумбо от Източната конференция бяха избрани Кайри Ървинг, Кемба Уокър, Кауай Ленърд и Джоел Ембийд. С най-много участия от тях в Мача на звездите е гардът на "Бостън селтикс" Ървинг с пет, а през 2019 г. ще играе за шести.

От Западната конференция бяха избрани действащият MVP в Лигата Джеймс Хардън, Стеф Къри, Кевин Дюрант и Пол Джордж. Дълго време новобранецът от "Далас маверикс" Лука Дончич водеше във вота, но в крайна сметка беше изпреварен и не попадна в стартовата петица.

На 7 февруари Джеймс и Антетокумбо ще избират своите съотборници в стартовите петици от този списък. Първи избор има крилото на "Лейкърс" заради по-големия брой гласове, който получи.

Останалите участници в Мача на звездите ще бъдат определени от вота на треньорите.

Дневник