Майката на убитото двегодишно дете Джеймс Бълджър през 1993 г. от две десетгодишни момчета вчера поиска късометражният филм за случая Detainment да бъде изтеглен от номинациите за "Оскар" и да не се разпространява. Днес режисьорът на филма Винсънт Ламб обяви, че няма намерение да изтегля Detainment от надпреварата за наградите, предаде "Би Би Си".

През 1993 г. десетгодишните Джон Венъбълс и Робърт Томсън отвличат и убиват Джеймс Бълджър в Ливърпул. В 30-минутния си късометражен филм Detainment ирландският режисьор Винсънт Ламб разказва за моментите преди и след покушението на малкото дете. За създаването на лентата са използвани полицейските разпити на невръстните престъпници, а филмът е представен като "истинска история, основана на полицейските протоколи и записи".

Реакцията на майката

Detainment беше номиниран за наградите "Оскар", но майката на убитото дете Денис Фъргюс още преди месец обяви, че филмът я връща към травматични спомени, и настоява той да не получава разпространение по кината. Вчера тя настоя и той да бъде изтеглен от надпреварата за наградите "Оскар", където е номиниран в категорията за най-добър игрален късометражен филм.

Основната й критика е, че филмът е направен без нейното и на съпруга й одобрение. Тя е възмутена от изказването на Винсънт Ламб, че умишлено не е поискал разрешение от родителите, защото е знаел, че отговорът им ще бъде отрицателен.

Отговорът на режисьора

Вчера Ламб обяви, че не е искал да донесе още страдания на семейството. "Ние нямахме намерение да покажем неуважение, като не се консултирахме с тях. При все че това е болезнено труден случай за осъзнаване, аз смятам, че наша отговорност е да се опитаме да разберем какво е станало", каза режисьорът.

Днес Ламб заяви пред Би Би Си, че няма да оттегли филма от надпреварата за наградите "Оскар". Според него думите на Денис Фъргюс звучат сякаш тя иска всяко копие от лентата да бъде изгорено. "Мисля, че това не отговаря на целта, с която е направен филмът", каза той.

За него част от проблема е, че според общественото мнение Джон Венъбълс и Робърт Томсън са зли и всеки, който има различна гледна точка по отношение на това защо те са извършили убийството или се опитва да разбере защо са го направили, бива критикуван.

Ламб се извини, че не се е консултирал със семейството на Джеймс Бълджър. "Ние много мислихме за това. Аз исках да се срещна с тях и да им обясня защо го направихме", коментира той. Но неговият план е бил това да се случи, след като филмът бъде показан на кинофестивали. "Не съжалявам, че не им казах по-рано", признава Ламб.

Детективът Алън Кърби, който навремето е разследвал случая, също се изказа негативно за Detainment. Според него филмът показва по неправилен начин работата на полицията. Той описва лентата като "безчувствена" и твърди, че в нея е показана "страшно много агресия по време на полицейските разпити".

В същото време повече от 100 000 души са подписали петиция, която настоява за изтеглянето на филма от номинациите за "Оскар".

През годините Денис Фъргюс се е борила многократно за увеличаване на присъдите на Джон Венъбълс и Робърт Томсън, които получават най-малката възможна присъда от 8 години. През 2001 г. те са пуснати на свобода условно със сменени самоличности.

Дневник