Интеграцията на ромите няма да се случи, ако не бъде решен проблемът с незаконното строителство, който образува гета. Тази теза разви вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков в парламентарния контрол. Дончев смята, че има 4 основни опори за интеграцията, "както масата има 4 крака", и ако една от опорите липсва, няма как да се случи интеграцията.

"На първо място, това е образованието, което би решило проблема в дълбочина за 10-15 години. Защото, ако бяха придобили добро образование навремето, инцидентите от последните седмици нямаше да се случат. Държавата полага извънредни усилия в тази насока, ангажиран е целият държавен апарат. Близо 12 000 души от администрацията обикалят махалите и ползват всички законодателни възможности и резултат от това има – върнати са около 17 000 деца обратно в класните стаи, но по-важното е в този престой да има и смисъл", каза Дончев. Вторият "крак" е здравеопазването. "Там също трябва да се работи, тъй като ромите имат нисък здравен статус, семейното планиране също е проблем", каза вицепремиерът. Третата опора е интеграцията им в пазара на труда. Според Дончев там се наблюдава положително развитие, което се дължи и на мерките на европейския социален фонд и на конюнктурата на пазара на труда. Според него заради липсата на работна ръка много роми вече работят в строителство и дори производството.

И на четвърто място, но не по важност, "най-голямата болка и рана е жилищната политика", добави Дончев. "В годините назад редица неразумни управници са допуснали появата на гета, като под "гета" нямам предвид квартали или села, имам предвид всички незаконни постройки, и фактът, че има гета, е само началото на проблема. Когато живееш в такова гето, няма как да имаш ток и вода по законов ред. Оттам се нарушава законът. От гетото тръгва криминалният статус. Истината е, че през последните 30 години държавата не намери адекватен подход да се справи с този проблем. В гетата се рециклират всички лоши навици. Ако не се реши този проблем, останалите мерки няма да имат никакво значение'', обясни Дончев.

Дневник