Със сигурност общото недоверие към процеса, по който се дава гражданство в България, е оказало своето влияние върху преценката на Европейската комисия за критиките на т. нар. златни паспорти. Това обяви в предаването „Тази сутрин” бившият правосъден министър Христо Иванов.

Той обаче припомни корупционния скандал около Държавната агенция за българите в чужбина и даването на гражданство с другия най-популярен мотив - български произход.

    "Да припомня, че скандалът мина и отмина и няма никаква яснота какво се случва с разследването."

Според него последствията от него са "обичайната безтегловност", каквато виждаме.

Иванов подчерта, че всички преписки за българско гражданство от години преминават през ДАНС, където се проучват по 6-7 месеца.

    "След което изведнъж се разкрива такава схема - корупционна, и тя не е била разкрита и забелязана от ДАНС през всичките тези години, очевидно доверието в българските институции няма как да е особено високо."

Оттам идвали резервите по отношение на капацитета ни да оперираме със схема за инвестиционно даване на гражданство, така че всичко да е чисто. "Така е и по отношение на нашата кандидатура за Шенген", заяви Иванов.

    "Когато една държава показва, че не може да гарантира, че проверява хората, на които дава гражданство, това предизвиква силно недоверие", обяви лидерът на "Да, България".

Той допълни, че това е една от пречките пред Шенген и дълбоките фактори за недоверие към България.

    „ Ние не можем да се справим със ситемна корупция. Нашите служби по редица от причини се оказват слепи с години. Нашата прокуратура не е в състояние да доведе до краен резултат всичките тези разследвания, които през годините започват със страшен шум и след това приключват тихо и безславно. След което казваме: "Имайте ни доверие!" Ами няма как да стане това."

По повод "златните паспорти" той обяви, че въпросът не е дали е лоша тази практика сама по себе си, а във възможността на българските институции да я прилагат законосъобразно или да оставят вратичка за корупционни практики. Той обърна внимание, че от години са съмненията, но когато се появиха материали в чуждата преса, чак тогава "прокуратурата се разчевръсти".

    "Тези преписки минават през ДАНС - те именно затова преминават през ДАНС, за да няма никакво съмнение. И когато всяка една е минала през ДАНС - години наред - и след това започва такъв скандал... Когато това се случва, след като ДАНС е проспала КТБ, когато е проспала проблемите в застрахователния сектор, които в момента набират сили все повече  и т.н., и т.н. А в момента ние чукаме и на вратата на еврозоната... Всичко това е въпрос на доверие: може ли да се има доверие на българските институции, че ако има гнили ябълки в банковия и застрахователния сектор, те ще бъдат установени? Може ли да се има доверие на българските институции, че ако има корупция при издаването на паспорти - независимо дали по произход или с инвестиционна цел, те ще си свършат работата?

    И когато ние сами произвеждаме доказателства, че не може да ни се има доверие, как после да очакваме да не ни критикуват?" 

На въпроса какви са очакванията на „Демократична България” за предстоящите евроизбори, той отговори: „Наша отговорност е гласът на демократично мислещите граждани да не се разпилее.”

Клуб Z