Прокуратурата поиска постоянен арест за четирима от задържаните в сряда полицаи от 4 РПУ в квартал "Лозенец" в София. Задържаните са опитни служители, участвали в схемата от 2017 под ръководството на началника си - ръководителят на сектор "Икономическа полиция" Красимир Кръстев, съобщава БНР.

Те били опитни служители и целенасочено изолирали по-младите си колеги, стана известно от пресконференция на Специализирана прокуратура и дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР. Четиримата били арестувани при получаване на 2000 лв. от търговец за такса "Спокойствие", като първоначално задържаните искали 2000 евро.

Самото предаване се е случило в сградата на районното управление. "Става дума за десетки търговци, които са плащали за своето спокойствие", уточни ръководителят на спецпрокуратурата Димитър Петров. От началото на престъпната схема досега били рекетирани собствениците на магазини, автокъщи и заведения. В някои случаи пред тях полицаите даже злоупотребявали с имена на свои колеги и на столични магистрати, за да искат пари от жертвите си

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев разказа, че участниците в престъпната група даже си позволявали да пазаруват в обектите без да си плащат. Сигналите срещу тях започнали да постъпват в края на миналата година, но не от техни колеги, стана известно от пресконференцията.

Дневник