Роджър Стоун, политически съветник на президента Доналд Тръмп, е бил арестуван тази сутрин във Флорида от ФБР по 7 обвинения, включително възпрепятстване на правосъдие, заплашване над свидетел и неверни показания.

Съобщението за задържането бе направено от екипа на специалния прокурор Робърт Мюлър, който разследва руската намеса в президентските избори през 2016 г. и какъв характер имат връзките между кампанията на Доналд Тръмп и Москва.

Стоун ще се изправи днес пред съда, като в обвинителния акт се казва, че значителна част от престъпленията са свързани с контактите му с "Организация 1", което американските медии преди време разчетоха като Wikileaks.

През 2016 г. дългогодишният неформален съветник на Тръмп е разговарял с хора от екипа на кандидата за президент за това какви материали срещу Хилъри Клинтън биха могли да имат в Wikileaks. "Високопоставени служители в кампанията на Тръмп са се свързали със Стоун за това какви ще разпространява Организация 1 в бъдеще", се казва обвинителния акт от четвъртък.

След това Стоун е направил "множество фалшиви изявления" за действията си с Wikileaks и "невярно е отрекъл да притежава записи с доказателстав за тези контакти", както и че е "опитал да убеди очевидец да лъжесвидетелства и да не предоставя информация на следователите".

От седемте обвинения едно е за възпрепятстване на официално разследванве, 5 са за неверни свидетелски показания и едно за тормоз над свидетел.

"Ню Йорк таймс" го описва като "прекарал десетилетия в игри на тъмно за предизвикване или потулване на скандали и използване на мръсни трикове за въздействие върху политически кампании в САЩ".

Дневник