Доминик Парис спечели за трети път в своята кариера спускането на пистата "Щрайф" в Кицбюел, част от Световната купа по ски алпийски дисциплини. Италианецът записа време 1:56.82 минути на легендарното трасе с дължина 3312 метра.

Парис изпревари само с 20 стотни действащия световен шампион в дисциплината Беат Фойц.

Италианският спускач, който спечели на "Щрайф" през 2013 и 2017 г., става петият скиор с три успеха на австрийската писта. Това са правили още Франц Хайзер, Карл Шранц, Люк Алфон и Пирмин Цурбриген. С повече победи са единствено рекордьорът Дидие Кюш (5) и Франц Кламер (4).

Победата е 12-а за Парис в кариерата му в Световната купа в неговия 179-и старт. Италианецът печели за трети път през сезона, след като в края на декември взе стартовете в Бормио (супер-Г и спускане).

Освен това Парис е първият скиор през този сезон, който печели повече от едно спускане. В досегашните пет старта имаше пет различни победители. Фойц спечели в Бийвър крийк, Макс Франц в Лейк Луис, Александър Оомод Килде във Вал Гардена и Винсент Крихмайер във Венген.

"Невероятно е да спечелиш тук, а чувството да го направя за трети път не може да се опише. Беше много трудно състезание, до последно нямах усещане за това какво спускане съм направил", каза Парис след финала.

Скиорът от Мерано се спусна с фаталния №13, но това не му попречи. Той подобри времето на Беат Фойц, който изглеждаше фаворит за победата. Швейцарецът беше направил много по-добро спускане от това на ранния лидер Йозеф Ферстъл от Германия.

Трети на подиума зад Парис и Фойц се нареди представител на домакините. Отмар Щридингер беше с 27-и стартов номер и не беше в кръга на фаворитите. Дотук в кариерата си 27-годишният австриец имаше едва един подиум от 2013 г., при това в дисциплината супер-Г.

Щридингер изостана с 37 стотни от времето на Парис, като във втората половина свали много голяма част от пасива си.

Доброто представяне на Италия беше допълнено от четвърто място на Кристофер Инерхофер. С невероятно пето място се поздрави и друг австриец – Кристиан Данкълмайер, който беше с 41-и стартов номер. Само няколко дни по-рано 25-годишният скиор беше спечелил старта в Кицбюел за Европейската купа.

В топ 10 се класираха още Бенджамин Томсен, Ферстъл и още двама австрийци - Ханес Райхелт и Матиас Майер. Именно Райхелт остава последният представител на домакините, спечелил на "Щрайф", като това стана през 2014 г. Десети се нареди още един италианец - Матео Марсалия, който стартира с 47-и номер.

Надпреварата беше белязана от тежко падане на Александър Кьол (Швеция). Той загуби контрол и се контузи тежко, заради което беше откаран с хеликоптер.

Участие в състезанието не взеха Аксел Лунд Свиндал, който се оплака от болки в коляното, както и победителят от 2015 г. Шетил Янсруд, който счупи ръка на тренировката. По време на състезанеито пък не завършиха победителят от последното спускане Крихмайер и Макс Франц.

След шест проведени спускания в Световната купа лидер в дисциплината остава Фойц, който е с 420 точки. Швейцарецът има аванс от точно 100 точки пред Доминик Парис, който се изкачи с две места. Трети е Инерхофер с 260 точки. Следващото спускане е на 2 февруари в Гармиш-Партенкирхен.

В класирането за Големия кристален глобус лидер остава Марсел Хиршер с 1036 точи и огромна преднина от 415 точки пред Хенрик Кристоферсен. Трети е Алекси Пинтюро с актив от 560 точки.

В събота в Кицбюел предстои слалом, а в неделя е стартът в супер-Г.

Дневник