С крехно мнозинство парламентът в Атина одобри Преспанския договор със Скопие, с който северозападната съседка на Гърция се задължава да приеме името Република Северна Македония.

Вотът със 153 депутати "за" (при искано от Ципрас мнозинство от 151 от 300 души) стана две седмици след като македонските депутати одобриха конституционни поправки, позволяващи смяната на името и допълнения в конституцията, които отговарят на договора.

Гласуването се отложи с ден, за да могат да приключат всички изказвания като част от дебата, започнал в сряда. Малко преди гласуването председателят на парламента каза, че разискванията са били по-дълги от което и да било заседание в последните години, включително тези за спасителните програми. Вчерашните дебати продължиха до малките часове, а в 9 ч. сутринта бяха подновени.

Снощи, когато то трябваше да се състои, близо 2500 души се събраха на площад "Синтагма" пред парламента. При размирици общо 133-ма души бяха задържани по данни на "Асошиейтед прес" (според някои гръцки медии задържаните са били поне 150).

Днес протестиращите са малобройни заради поройния дъжд, въпреки че отново бе наросчена голяма демонстрация. Само няколко десетки души пристигнаха на "Синтагма", пише в. "Катимерини".

Проучвания в последната година сочат, че делът на гръцките граждани, които не приемат новото име на Македония, защото терминът "Македония" се съдържа и в областта в Северна Гърция, е постоянно между 60 и 70%.

Настроенията на разделение се пренесоха и в залата - в социалните мрежи гръцки журналисти пишат, че гласуването е било съпроводено от крясъци на депутати, които не подкрепят споразумението. Един от тях е депутат от неонацистката "Златна зора", заплашен от изгонване от ръкодството на парламента.

Въпреки това Ципрас и представители на кабинета настояваха от началото на седмицата, че са осигурили мнозинство с помощта на министри, предложени от бившия коалиционен партьор "Независими гърци" и запазили постовете си, след като партията напусна управлението. Сред подкрепилите сделката бяха бяха и председателят на центристката партия "Реката" Ставрос Теодоракис и независими депутати.

Дневник