През 2019 г. БНБ очаква като цяло запазване на положителните тенденции в банковия сектор, но вероятно при наличие на повишени предизвикателства, свързани с общата стопанска среда, в която оперират банките. В настоящия етап на кредитна експанзия банките трябва да продължат да полагат адекватни усилия за управление на натрупващия се в техните баланси кредитен риск. Това се казва в позиция на управителя на БНБ Димитър Радев, публикувана в тримесечния бюлетин на Асоциацията на търговските банки и цитирана от пресцентъра на БНБ.

Вероятността от материализиране на кредитния риск би нараснала особено при забавена икономическа активност или конюнктура, която е по-неблагоприятна от наблюдаваната през последните няколко години. Към момента виждаме все по-силни индикации за възможни проблеми и повишена несигурност - на глобално ниво и в еврозоната - които по определени канали биха могли да донесат негативни ефекти и у нас, посочва гуверньорът.

Припомня, че голяма част от последните действия на централната банка е фокусирана върху риска, свързан с банковото кредитиране, и че управителният съвет е взел решение за активиране на антицикличния капиталов буфер от тази година.

Радев напомня, че "в близките месеци ще станем свидетели на процеси с потенциално дългосрочни последствия, пряко засягащи сектора, насочени към постигането на качествено по-висока степен на интеграция на България в европейската финансова и институционална инфраструктура". В посочения период се провеждат стрес тестовете на няколко банки от страна на ЕЦБ.

Дневник