Държавната компания "Булгартрансгаз" ще обяви трета фаза на пазарен тест към интереса за газ, който да тече по трасето на "Турски поток" през българска територия. От него ще зависи дали трасето ще се изгражда. Това се разбира от съобщение на компанията, която обяви резултатите от втората фаза на пазарния тест.

При него постигнатите резултати са по-добри от първата фаза - капацитетът, заявен от участниците в процедурата на българско-турската граница, е приблизително 100% от обявения от "Булгартрансгаз" ЕАД входен капацитет. На българско-сръбската граница участниците са заявили приблизително 90% от обявения от "Булгартрансгаз" ЕАД изходен капацитет.

Компанията уточнява, че тъй като Фаза 2 от икономическия тест се смята за положителна само при 100% резервиране на предложения капацитет за всяка газова година, "Булгартрансгаз" ЕАД ще публикува условията за провеждане на Фаза 3 от икономическия тест не по-късно от 28 януари 2019 г.

При положителен резултат на Фаза 3 процедурата ще приключи успешно до 31 януари със сключване на обвързващи договори за пренос.

Междувременно снощи "Газпром" публикува данни за инвестиционната си програма през 2019 г. за транспортиране на газ, според които за проекта "Турски поток" са предвидени около 102.6 млрд. рубли (почти 1.375 млрд. евро).

Дневник