Руски наемници, които изпълняват за Москва тайни мисии, са пристигнали през последните няколко дни във Венецуела, за да подсилят охраната на президента Николас Мадуро. Това съобщи ексклузивно "Ройтерс", позовавайки се на два източника, близки до тези "частни войници". Трети източник от същите среди допълва пред агенцията, че в латиноамериканската държава наистина има такъв контингент, но не може да каже кога са пристигнали и каква роля изпълняват.

Репортажът на "Ройтерс" идва часове, след като руски медии съобщиха, че частен Gulfstream G500 на турски милиардер, свързан с Русия, е единственият самолет от Москва, който по данни на сайта FlightRadar24 се е приземил в Каракас, откакто лидерът на опозицията Хуан Гуайдо се обяви за временен президент с подкрепат ана САЩ и много от южноамериканските държави.

Русия остро осъди намесата на САЩ в събитията, а в четвъртък президентът Владимир Путин разговаря по собствена инициатива с Мадуро, за да му заяви, че това е грубо потъпкване на международното право и предизвикан отвън опит за държавен преврат.

Руското министерство на отбранана и венецуелското министерство на информацията не са отговорили на запитванията на "Ройтерс", а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е заявил, че "нямаме такава информация".

Евгений Шабаев от местна казашка организация, близка до руските "частни армии", казва, че е чувал за около 400 руски наемници във Венецуела. Другите източници говорят за по-малки групи.

Частните войници са свързани с т.нар. Частна военна компания "Вагнер", набираща предимно бивши военни и командоси. Те са се сражавали в подкрепа на руските сили в Сирия и Украйна, сочат разговори на "Ройтерс" с десетки от сключвалите договори, както и с техни приятели и роднини.

Шабаев, позовавайки се на контактите си в руските спецслужби, твърди, че контингентът е пристинал във Венецуела в началото на тази седмица - около ден-два преди узбихването на протестите и острата политическа криза.

По думите му те са излетели с два чартърни полета до кубинската столица Хавана, където били прехвърлени на редовни граждански полети до Венецуела. Кубинското правителство, което от години поддържа чависткото управление в Каракас, засега няма коментар.

Задачата на наемниците е да пазят Мадуро от опити на симпатизанти на опозицията в собствените му сили за сигурност да го арестуват, твърди още Шабаев. "Нашите хора са там директно за неговата защита." Властите обявиха в понеделник, че са потушили бунт на офицери в казарма само на километър от президентския дворец в столицата.

Един от пожелалите анонимност източници на "Ройтерс" казва, че първата група руснаци е пристигнала в страната още преди президентските избори през май миналата година, но друга група е дошла "неотдавна". Източникът е с връзки с "Вагнер" и се е сражавал в конфликти в чужбина, където групата участва.

Запитан дали разполагането им във Венецуела е свързано със защитата на Мадуро, източникът отвръща "Да, пряко свързано". Той допълва, че те са пристигнали не от Москва, а през трети страни, където са изпълнявали мисии.

Трети източник, близък до частните наемнически компании, казва, че знае за контингент във Венецуела, но не може да предостави повече информация. "Не са пристигнали на голяма група", споделя той.

С условие, че няма свидетелство за връзка с действиета на наемници, "Ройтерс" посочва, че през последните седмици във Венецуела или в съседство са кацали руски правителствени самолети. Един от тях е голям Ил-96, излетял от Москва, преминал през Сенегал и Парагвай и кацнал в сряда в Хавана.

Между 10 и 14 декември тежкотоварни Ан-124 и Ил-76 са летели между Русия и Каракас, показват данни за проследяване на полети. Друг Ил-76 е бил в Каракас между 12 и 21 декември. И трите самолета принадлежат на военновъздушните сили на Русия.

Дневник