Преговорите между кюрдските бойци "Сили за защита на народа" (YPG) и режима на президента Башар ал Асад би трябвало да започнат до дни, предаде "Ройтерс", като цитира разговор с командира им Сипан Хемо.

"Има опити за започване на преговори... сирийското правителство е положително настроено," е казал Хемо за "Ройтерс". "Вярваме, че ще започнат в следващите дни." Агенцията отбелязва, че всяка сделка между YPG и Асад може да реши въпроса с контрола в Северна Сирия, където все още има американски сили, кюрдски бойци и бунтовници, подкрепяни от Турция.

Миналия месец американският президент Доналд Тръмп обяви, че войските на САЩ се изтеглят от Сирия, където участват в кампанията срещу "Ислямска държава". Според Хемо това няма да се случи, докато "все още текат битки" с джихадистите.

Сирийските кюрдски лидери вече търсиха посредничеството на Русия в диалога, а последното съобщение идва дни след среща на руския президент Владимир Путин с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган, който няколко пъти обяви предстояща военна операция срещу кюрдските сили в Северна Сирия. Анкара смята YPG за сирийско разклонение на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), считана от Турция и Запада за терористична организация.

През лятото миналата година имаше разговори между кюрдите и Дамаск, но те не постигнаха успех.

Дневник