Наказанието на победителката в маратона от Рио 2016 Джемима Сумгонг беше удължено на осем години. Кенийката е със спрени права до 3 април 2025 г., съобщи Международната федерация по лека атлетика (IAAF).

Първоначално Сумгонг получи четиригодишна забрана, след като даде положителна проба при извънсъстезателен тест през 2017 г. В кръвта на кенийката беше открито забраненото вещество еритропоетин, което стимулира производството на еритроцити (червени кръвни клетки) и помага за по-голям приток на кислород в тялото.

Тогава Сумгонг се опита да обясни приема на веществото с преживяна извънматочна бременност, като според твърденията й се е наложило преливане в болница в Найроби. Впоследствие кенийката е предоставила документи от процедурата.

По-късно от болницата обаче съобщиха, че Сумгонг не е посещавала медицинското заведение и определиха документите за неверни.

От IAAF определиха решението си да увеличат наказанието й за второ нарушение на антидопинговите правила за фалшифициране на данни по процеса. 34-годишната Сумгонг има 21 дни, за да обжалва решението пред Спортния арбитражен съд в Лозана.

С победата си в Рио Сумгонг стана първата кенийка с олимпийско злато в маратона. В оспорвана надпревара тя грабна първото място с време 2.24:04, като първите пет се събраха в 44 секунди.

Дневник