Второ състезание в Китай е възможност, която Формула 1 обсъжда. Това заяви директорът на спонсорското направление Мъри Барнет на среща в Пекин. Най-многолюдната страна в света е част от Формула 1 от 2004 г. и до момента на пистата в Шанхай се проведоха 15 старта.

Заради нарастващия пазар в Китай страната получи юбилейното състезание №1000 в историята на Формула 1, което ще се проведе на 14 април.

"Бихме се радвали да имаме второ състезание тук. Както във всяка една област, Китай се развива постоянно и по отношение на Формула 1. Все пак това е втората най-голяма икономика и много важен пазар за автомобилната индустрия", каза Барнет.

Директорът уточни, че второ състезание в страната стои на дневен ред, но не в най-кратки срокове, защото сега календарът е пълен, с подписани дългосрочни договори.

"Ще бъде хубаво да се създаде голяма фенска група, която да поддържа още по-висок интереса към Формула 1. Не става въпрос само за трите дни, в които се провежда състезателният уикенд", добави директорът на спонсорското направление.

Досега в историята на Формула 1 не е имало пилот от Китай. Преди няколко години Ма Кинг Хуа взе участие в няколко тренировки за тимовете на "Испания рейсинг" и "Катерам". Друг китаец, Гуан Ю Жу, беше част от академията на "Ферари", а за 2019 г. подписа с "Рено", като ще бъде част от Формула 2.

Второ състезание в Китай ще бъде логична стъпка към постоянно увеличаващия се календар, както искат собствениците от "Либърти медия". В момента календарът включва 21 старта, но от 2020 г. във Формула 1 влиза и Гран при на Виетнам, което потенциално ще увеличи уикендите до 22.

В момента Азия приема пет състезания (Бахрейн, Китай, Сингапур, Япония и Абу Даби).


Дневник