Спасителни екипи в Бразилия потвърдиха, че издирват около 200 души, които са изчезнали безследно след скъсването на дига на хвостохранилище в югозападния щат Минас Жерайс.

В съобщението се казва, че много хора са били блокирани в района от потоците от отпадъчни материали на близката медна мина. Собственик на съоръжението е бразилският гигант Vale, който заяви, че най-вероятно ще има жертви, тъй като в административни сгради на дигата е имало хора, които са били потопени от порой от кал и вода.

Частично засегнато е и селище до град Брумадиньо, в което населението бе предупредено да напусне ниско разположените части.

Местни телевизии показват как хеликоптери вадят тела от тинята, но не е ясно дали са на ранени или на загинали.

Районът още не се е възстановил от рухването на по-голяма дига през 2015 г., когато загинаха 19 души в най-тежкото екологично бедствие в историята на Бразилия.

Според съобщение на агенцията за защита на околната среда Ibama в съоръжението, което се разруши днес, е имало 1 милион куб. м. През 2015 г. се изляха 5 пъти повече, а миналата година собствениците приеха да платят обезщетение от 5.28 млрд. долара.

Дневник