Бедствено положение е обявено в област Смолян заради зимната обстановка. Това съобщи областният управител Недялко Славов.

Обстановката в Смолянско е усложнена - много населени места са без ток, затворени са главни пътища, каза Славов. „Обявено е бедствено положение заради обилните снеговалежи. Затворени са главни пътни артерии, визирам прохода „Превала“ и пътя за Пампорово. В момента се прави мобилизация за почистване и пускане на тока“, обясни Славов.

Той уточни, че има множество населени места без ток заради паднали дървета върху електроповодите.

„Почистването на пътищата закъсня заради падналите дървета и закъсалите леки и товарни автомобили. Обстановката е усложнена, но за радост спря да вали“, каза още областният управител.

Кризисният щаб е активизирал аварийния план за действие при обилен снеговалеж.

В Родопите обстановката е изключително тежка – има множество закъсали автомобили, свлачища и паднали дървета.

Заради обилния снеговалеж коритата на реките Арда и Върбица са запълниха, водата се изпуска контролирано.

Подобна е обстановката и в Благоевград – снегът блокира пътища, а от Областната спасителната служба предупредиха за сериозна опасност от лавини в Пирин.

Пътят за Банско е почистен, но движението е затруднено. Въпреки забраната за преминаване на тежкотоварни автомобили, се е наложило те да бъдат пускани, защото паркингите за превозни средства над 12 т. са запълнени.

На Околовръстния път в Монтана са блокирани около 200 тира. „Снощи „Витиня” е бил затворен, шофьорите чакат с часове. Няма информация кога пътят ще бъде разчистен”, коментира шофьорът на тежкотоварен автомобил Пламен Стаменов.

Изпълнителният директор на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов поясни, че е пуснато движението през „Витиня” и се очаква тежкотоварните автомобили да потеглят всеки момент.

„Пътищата от Републиканската пътна мрежа, с изключение на Смолян, са проходими при зимни условия. Кризисният щаб заседава, взимат се всички мерки, допълнително сме вкарали през нощта техника и се очаква до няколко часа да се нормализира положението и в област Смолян”, поясни Атанасов.

Все още е в сила въведеното ограничение за движение на товарни автомобили от Кюстендил в посока ГКПП "Гюешево", съобщиха от граничния пункт. Ограничението беше въведено вчера на обяд. Товарните автомобили, пътуващи по това направление, се спират на паркинг край града.

Причината е въведено 24-часово ограничение за товарните автомобили от македонска страна, уточниха още от българския пункт. Пътуващи с автомобили от Македония споделиха, че пътят от македонска страна не е почистен от сняг.

Днес.бг