Алберт Попов завърши на рекордното в кариерата си девето място в Световната купа. Българският скиор завърши в Топ 10 в слалома в Кицбюел, в един от най-престижните стартове за сезона.

Макар че беше със 71-и стартов номер Попов успя да влезе във втория манш, като дори в първото спускане беше с невероятен пети резултат.

За трети път през сезона и в своята кариера Попов влезе във втория манш. Досегашното му най-добро представяне беше 16-о място в Мадона ди Кампилио на 22 декември, а в Леви през номеври беше 20-и.

Победата в Кицбюел грабна французинът Клеман Ноел. Той изпревари с 29 стотни Марсел Хиршер и взе втора поредна победа в Световната купа, след като преди седмица триумфира във Венген.
Французин не беше печелил два поредни старта в слалома от сезон 2010-11, когато Жан-Батист Гранж взе три поредни победи.

Ноел вече има две победи в Световната купа от само 21 старта.

Хегемонът в дисциплината Марсел Хиршер беше спечелил 11 от последните 14 слалома, като този път беше близо до нов успех. Австриецът беше едва девети след първото спускане, но направи невероятен втори манш.

Ноел обаче намери нужната скорост по трасето и се поздрави с победа. Трети на подиума се нареди Алекси Пинтюро.

В първия манш българинът се спусна за 55.82 секунди, само с 60 стотни по-бавно от Ценхойзерн. Попов остави зад себе си Marko Шварц и далеч по-опитните Андре Мирер, Михаел Мат, Марсел Хиршер, Хенрик Кристоферсен и Феликс Нойройтер.

Вторият българин Камен Златков не завърши.

Класиране за втория манш си осигуриха и други скиори със задни номера като Сандро Симоне (45-и номер с десети резултат), Матиас Граф (72-и номер с 19-и резултат), Тимон Хауган (55-и номер с 24-о време) и Жан Кранец (73-и номер с 25-и резултат).

В дисциплината слалом лидер е Хиршер с 576 точки, а Ноел вече е втори с 401. Третият Кристоферсен има актив от 369. Алберт Попов е 28-и с 55 точки.

За Големия кристален глобус води Хиршер с 1116 точки, а Кристоферсен е с 671.

Шмидхофер взе трета победа при дамите

При дамите се проведе супер-Г в германския курорт Гармиш-Партенкирхен. Победата на известната писта "Кандахар 1" грабна австрийката Никол Шмидхофер, която измина 2.1км за 1:19.98 минути.

Австрийката спечели за трети път през сезона, след като триумфира в двете спускания в Лейк Луис на 30 ноември и 1 декември. Шмидхофер имаше втори места в супер-Г във Вал Гардена и едно от спусканията в Кортина д’Ампецо.

За 29-годишната Шмидхофер това е трета победа през сезона в нейния 138-и старт.

Втора зад австрийката се нареди София Годжа, която изостана с едва 23 стотни. Италианката, която е носител на малкия глобус в спускането, направи невероятно завръщане още в първия си старт за сезона. Годжа пропусна всички състезания дотук, след като през октомври падна на тренировка в Хинтеркрукс и получи фрактура на десния глезен.

Трета на подиума се нареди Лара Гут, която завърши с 45 стотни зад Шмидхофер.

Топ 10 допълниха още Федерика Бриньоне, Роман Мирадоли, Корин Сутер, Рагнхилд Мовинкел, Тина Вайратер, Марта Басино и Франческа Марсалия.

Участие в Гармиш не взе Микаела Шифрин, която ограничи стартовете си в скоростните дисциплини. Линдзи Вон пък не участва поради контузия.


След 23 старта от началото на сезона водач за Големия кристален глобус е Шифрин с 1494 точки. Американката има аванс от 596 точки пред Петра Влъхова. Трета с актив от 637 точки е Венди Холденер.

В класирането в дисциплината супер-Г водач отново е Шифрин с 300 точки. Тина Вайратер е с 268, а с победата си Шмидхофер се изкачи до третото място с 253 точки.

В неделя за дамите предстои спускане по "Кандахар 1".

Дневник