Световният шампион Себастиен Ожие води с 4.3 секунди пред Тиери Ньовил след 11 етапа в рали "Монте Карло", първи кръг от новия сезон в Световния рали шампионат (WRC). Френският пилот на "Ситроен" започна съботния ден с аванс от две секунди пред звездата на "Хюндай", като го удвои в четирите скоростни отсечки.

Ожие, който спечели надпреварата в полите на Алпите в последните пет години, се класира пред Ньовил в два от съботните етапи. В отсечките, в които губеше от белгиеца обаче пасивът му беше минимален. След съботния ден двамата остават основни претенденти за победата, като следващите ги са на близо две минути, като единствено при технически дефект или отпадане ще имат шанс за успех.

"Четири секунди е минимален аванс, така че не може да се каже нищо. Утре може да стане всичко, условията да се променят, затова трябва да сме внимателни. Със сигурност ще е интересно и всичко ще се реши в последните етапи", каза Ожие.

Съперникът му Ньовил обяви, че е карал на ръба във всеки един етап от деня, като не е успял да извлече нищо повече от колата си.

Съботният ден включваше по две преминавания на Корп и Ла Бати Ньов, като общата дължина на етапите беше 93.38 километра. И четирите етапа спечели От Танак, който отново доказа забележителната си скорост. Пилотът на "Тойота", който спука гума в петък и загуби повече от две минути, е спечелил пет от общо 11 етапа в тазгодишното рали.

В сутрешните отсечки имаше мъгла и ниски температури, докато следобяд се появи слънце и това доведе до повече скорост и сцепление за пилотите. При второто минаване на Корп Танак свали повече от минута от най-доброто си постижение, а в Ла Бати Ньов разликата беше около 20 секунди.

Много силно през деня се представиха и другите двама пилоти на "Тойота" Крис Мийк (три втори места) и Яри-Мати Латвала (втори в десетия етап).

Зад първите двама в генералното класиране, е много оспорвана битката за третата позиция. За момента тя се заема от Себастиен Льоб, който изостава на 1:58 минути зад Ожие.

Разликата между деветкратния световен шампион и петия Танак обаче е само 17.3 секунди. Между тях е Латвала, който е на 2.3 секунди зад Льоб.

Денят беше белязан от две отпадания. Елфин Еванс с "М-Спорт Форд" се удари в дърво и счупи заедното си окачване. Пилотът на "Хюндай" Андреас Микелсен също имаше удар, който беше в самия край на деветия етап. Той изпусна контрола и счупи задното си ляво колело, което се откъсна изцяло от моста. Това доведе до отпадането на движещия се трети норвежец.

Във втори пореден проблем имаше и Есапека Лапи със "Ситроен". Съотборникът на Ожие спря около 4 км след началото на първата отсечка заради повреда в двигателя.

В неделя предстоят последните четири етапа – две минавания на Пиера Кава и Кол де Брау. Общата дължина на четирите отсечки е 63.98 километра.

Дневник