Две държавни бази данни за населението дават разлика от 1.5 млн. души. Това се разбра от думите на председателя на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски пред радио Дарик".

По думите му според Националния статистически институт броят на населението е 7.01 млн. души към края на 2017 г., а според регистъра ГРАО - с 1.5 млн. души повече. Причината е в миграцията. Освен това НСИ "прави снимка" на моментното състояние, а ГРАО следи само документите, уточни статистикът.

В началото на 2021 г. ще се проведе поредното преброяване на населението, както е в целия ЕС. Критичната дата ще е 22 януари, а общо работата по преброяването ще продължи до 15 февруари.

Ще има възможност хората да отговорят на въпросника по електронен път, но след това ще бъдат посетени от сътрудник на НСИ, за да потвърдят, че са го направили.

Анкетираните ще имат правото да самоопределят пола и възрастта си. Но дори да излъжат, каквито случаи е имало в практиката на анкетьорите, служителят няма право да спори. Институцията обаче може да свери обявеното с информацията, например за възрастта, в други регистри. .

Глобата за неотговорилите на въпросите е 160 лв.

Дневник