Французите Пиер-Юг Ербер и Никола Маю спечелиха титлата на двойки от Australian Open и оформиха кариерен Голям шлем. Те вдигнаха трофея в Мелбърн след победа с 6:1, 7:6 (1) срещу финландско-австралийския тандем Хенри Континен и Джон Пиърс.

Преди четири години в Австралия Ербер и Маю изиграха първия си съвместен турнир. Французите стигнаха до финала, но отстъпиха срещу италианците Симоне Болели и Фабио Фонини.

През есента на 2015 г. Ербер и Маю спечелиха US Open. Десет месеца по-късно двамата триумфираха на "Уимбълдън", а миналата година вдигнаха трофея от "Ролан Гарос". Те имаха нужда от 17 турнира, за да оформят своя кариерен Голям шлем.

"Какво да кажа? Започнахме точно тук през 2015 г. Това беше първият ни турнир заедно. Останахме на победа от титлата и по онова време нямахме представа дали ще можем отново да играем финал. А днес, четири години по-късно, вече сме спечелили всички титли от Големия шлем", каза 27-годишният Ербер по време на награждаването.

Маю засипа с похвали по-младия си съотборник. "Забавляваме се страхотно на корта. Обичам те като мой брат и се надявам, че ще можем да играем заедно още няколко години", каза 37-годишният французин, участвал в най-дългия мач в историята на тениса.

Ербер и Маю, които бяха поставени под №5 в Мелбърн, са първата двойка с кариерен Голям шлем от 13 години насам. За последно това направи най-успешният тандем в мачовете на двойки - американските близнаци Боб и Майк Брайън.

Още пет двойки са печелили кариерен Голям шлем. Три от тях са изцяло австралийски - Марк и Тод Уудбридж, Тони Роуч и Джон Нюкамб, Лю Хоуд и Кен Розуел. Другите две са холандците Яко Елтинг и Пол Хаархайс и австралийско-шведският тандем Джон Фицджералд и Андерс Ярид.

Дневник