Световният №1 Новак Джокович изигра един от най-силните си мачове срещу Рафаел Надал и спечели Australian Open за рекорден седми път. Сръбският тенисист даде само осем гейма на най-големия си съперник на корта и спечели с 6:3, 6:2, 6:3 за 2.02 часа.

Джокович изпревари с една титла Роджър Федерер и Рой Емерсън, с които досега разделяше рекорда в Мелбърн. 31-годишният тенисист от Белград спечели трети пореден трофей в турнирите от Големия шлем и общо 15-и в кариерата си. Той вече изостава само с два от Надал и с пет от рекордьора Федерер.

Джокович започна страхотно мача. Той спечели 14 от първите 16 точки, за да поведе с 3:0 и 30:15. Сърбинът имаше шанс да реализира втори пореден пробив. Надал се спаси и измъкна подаването си, което даде начало на пробуждането му.

Испанецът заигра по-добре, но Джокович беше безапелационен при свой сервис. Той не даде нито една точка на съперника в първите си четири подавания. Едва при 5:3, когато световният №1 сервираше за спечелването на сета. Надал успя да вземе точка при посрещане.

Световният №2 поведе с 30:15, но загуби следващите четири разигравания, допускайки три непредизвикани грешки. Това сложи край на първата част след малко повече от половин час игра.

Вторият сет също започна с по-добра игра на Джокович. Той откри със сервис гейм на нула, а в петия гейм стигна и до ранен пробив за 3:2. Затвърждаването на пробива обаче не дойда лесно.

За пръв път от началото на мача Надал спечели повече от точка при сервис на световния №1. Той дори стигна до равенство, но Джокович запази спокойствие и взе първото си по-завързано подаване.

Сърбинът продължи да демонстрира изключителен тенис и бързо предреши изхода на сета, след като втори пробив в ответния гейм.

Сервирайки за спечелването на втората част, лидерът в световната ранглиста беше безупречен. Той откри гейма с брутален форхенд по обратния диагонал, след което записа три поредни точки от сервис.

Още в началото на третия сет Надал отново се озова в тежка ситуация. Той спечели първото си подаване на 30, но беше пробив във второто, а между двете Джокович спечели поредния си сервис гейм на нула.

Както и в предишния сет, сръбският тенисист трябваше да спасява точка за моментално връщане на пробива. Той допусна три непредизвикани грешки, след като в целия мач дотук имаше четири. Световният №1 обаче отговори по впечатляващ начин и затвърди предимството си - 4:2.

При 5:3, когато Надал сервираше за оставане в мача, Джокович направи няколко зрелищни изпълнения, реализира втори пробив и постигна 28-ата си победа от 53 мача помежду им.

Дневник