Посланикът на Канада в Китай Джон Маккалъм подаде оставката си по искане на канадския премиер Джъстин Трюдо, предаде Франс прес.

"Поисках Джон Маккалъм да ми връчи оставката си от поста посланик на Канада в Китай и я приех", заяви вчера в комюнике Трюдо. Оставката е била подадена в петък.

Отношенията между Канада и Китай не спират да се влошават след ареста на финансовата директорка на китайската компания "Хуауей" Мън Ванчжоу във Ванкувър на 1 декември.

В сряда Маккалъм заяви пред китайски журналисти в Канада, че защитата на китайката има сериозни аргументи, с които да се противопостави на искането на Вашингтон Мън да бъде екстрадирана в САЩ. Той изброи няколко фактора, които смята, че играят в нейна полза, в това число "политическата намеса на Доналд Тръмп" в казуса.

Тези думи на дипломата вдигнаха голям шум в Канада, а лидерът на консервативната опозиция Андрю Шиър призова Трюдо да уволни дипломата. Маккалъм се наложи да се отметне от думите си и заяви в четвъртък, че се е изразил неправилно и съжалява за казаното.

Според канадски вестник, посланикът дори е заявил в петък, по време на благотворителна вечеря, че би било "много добре за Канада", ако Вашингтон се откаже от искането си за екстрадиция на Мън.

Мън Ванчжоу ще се яви на 6 февруари пред съд на първо изслушване по процедурата за екстрадиция, поискана от САЩ.

БТА/Дневник