Над 10 хиляди души преминаха в демонстрация в центъра на Париж срещу хаоса и проявите на насилие по време на протестите на "жълтите жилетки" - движение, започнало срещу поскъпването на горимата, но превърнало се в базирана в социалните мрежи безлична кампания срещу президента Еманюел Макрон.

Днешният протест бе озаглавен Републикански марш на свободите, а организатор е движението на "червените кърпи" (foulards rouges). Много от участниците носеха такива кърпи на врата, а призивът им е за възстановяване на правовия ред и за мир във Франция.

France Info съобщава, че над множеството са били издигнаги плакати "Спрете насилието" и "Да на демокрацията, не на революцията".

Инициаторът на шествието, 51-годишният инженер Лоран Сулие, заяви, че "гневът бе чут, претенциите са законни, но осъждаме избраната форма, системното насилие и ненавистта към журналистите"-

Движението на "жълтите жилетки" проведе поредния протест в събота, но по данни на вътрешното министерство в Париж са участвали 2700 души, от които при безредици са били задържани 15, а в цялата страна с население над 67 милиона души. Тази уикенд са протестирали около 69 хиляди, кото е намаляване с 15 000 за седмица.

Според Би Би Си вече има разцепление в това движение за отношението към Макрон. Част от лидерите му призоваха хората да не излизат в неделя на протеста, за да не изгледа акцията като подкрепа да президента. Повечето привърженици са за това да се намери решение на проблемите чрез участие в поредицата от дебати по инизциатива на Елисейския дворец

Дневник