Барселона" имаше доста трудности при гостуването си на "Жирона", но постигна осма поредна победа в испанското първенство и отново се откъсна с пет точки на върха в класирането.

Шампионите спечелиха с 2:0 след попадения на Нелсон Семедо в началното на мача и Лионел Меси в средата на второто полувреме. Успехът в каталунското дерби с "Жирона" сложи положителен край на трудна седмица, в която допуснаха тежка загуба от "Севиля" за Купата на краля.

Мачът между "Жирона" и "Барселона" трябваше да е първият от испанското първенство, който се провежда на американка земя. Ла Лига сключи 15-годишен договор за "износ" на двубои в САЩ и Канада, а Маями беше избран за домакин на първия от тях. Клубовете обаче се противопоставиха и плановете пропадна.

Още в началните минути на срещата домакините от Жирона дадоха знак, че ще създадат трудности на "Барселона". Въпреки това шампионите поведоха още в деветата минута чрез Семедо, който се възползва от неориентирана игра на защитата на "Жирона".

Голът не смути домакините. Те имаха няколко отлични възможности да изравнят, но не се възползваха. В началото на втората част тимът от Североизточна Каталуня получи още един добър шанс, но Кристиан Стуани го пропиля.

Секунди по-късно ситуацията за "Жирона" станаха много тежка, след като Бернардо Еспиноса беше изгонен със спорен втори жълт картон.

В 68-ата минута "Барселона" уби надеждите на домакините с втори гол. Жорди Алба се измъкна зад защитата и намери Меси, който се озова очи в очи с вратар Боно и технично го прехвърли.

Аржентинецът отбеляза 18-ия си гол в първенството и 25-и в 24-а мача във всички турнири през този сезон. Той поведе с три гола пред съотборника си Луас Суарес на върха при голмайсторите в Ла Лига.

С 15-aта си победа от 21 шампионатни срещи "Барселона" събра 49 точки и се откъсна с пет пред "Атлетико" (Мадрид) и с 13 пред "Реал" (Мадрид), който гостува на "Еспаньол" в последния неделен мач от кръга.

Дневник