Открито писмо на 30 интелектуалци от няколко страни в Европа призивова всички, вярващи в европейската идея, незабавно да започнат битка с популисти и демагози, за да не допуснат вълната от омраза и презрение към интелигентността да залее континента.

Негови инициатори са философът Бернар-Анри Леви и писателите Милан Кундера, Салман Рушди, Елфриде Йелинек и Орхан Памук. Към тях са се присъединили още десетки също толкова известни творци, вабелови лауреати за литература и мислители (имената им са в края на текста). То е публикувано във в. "Либерасион" като Манифест на европейските патриоти и препечатано в лондонския "Гардиън".

Идеята за Европа е в опасност.

От всички страни се сипят критики, нападки и дезертьорство от каузата.

Бойният зов е "Стига с това "изграждане на Европа"! Нека отново се свържем с нашата "национална душа"! Нека преоткрием "изгубената си идентичност"!

Това е целта, споделяна от популистките сили, заливащи континента. Няма значение, че абстракции като "душа" и "идентичност" съществуват единствено във въображението на демогазите.

Европа е атакувата от фалшиви пророци, опиянени от ширещото се възмущение и изпаднали в делириум от възможността да привлекат светлината на прожекторите. Европа бе изоставена от двама от големите ѝ съюзници, които в ХХ век два пъти я спасяваха от самоубийство - единият отвъд Ламанша, а другият отвъд Атлантика. Континентът е застрашен от все по-дръзкия окупатор от Кремъл. Европа като идея се разпада пред очите ни.

Това е пагубната атмосфера, в която ще се проведат изборите за Европейски парламент през май. Ако нещо не се промени, ако нещо не обърне надигащата се, разпространяваща се и помитаща всичко вълна, ако не се оформи нов дух на съпротива, тези избори обещават да бъдат най-голямото бедствие, което познаваме. Те ще донесат победа на разрушителите. Тези, които все още вярват в завета на Еразъм, Данте, Гьоте и Коменски, ги очаква единствено позорно поражение. Ще триумфира политиката на презрение към интелигентността и културата. Ще последват експлозии от ксенофобия и антисемитизъм. Ще ни сполети катастрофа.

Подписалите това писмо сме сред тези, които отказват да се обезсърчат пред тази задаваща се катастрофа.

Смятаме се за европейски патриоти (група, далеч по-многобройна, отколкото се смята, но която е твърде мълчалива и пасивна), осъзнаващи какъв е залогът. Три четвърти век след разгрома на фашизма и 30 години след падането на Берлинската стена се води нова битка за цивилизацията.

Вярваме във великата идея, на която сме наследници и която смятаме, че е единствената сила, достаточно мощна, за да издигне хората в Европа над егоизма и отминалите им войни. Убедени сме, че днес тя остава единствената сила, достатъчно добродетелна, за да отблъсне новите признаци на тоталитаризъм, носещи старите страдания на една мрачна епоха. Залогът е толкова голям, че ни е забранено да се отказваме.


Това е призив да се присъедините към нова приливна вълна.

Това е призив за действие в навечерието на избори, които отказваме да оставим в ръцете на гробокопачите на европейската идея.

Това е зов още веднъж да понесем факела на Европа, който въпреки нейните грешки, пропуски и моменти на малодушие, остава пътеводна светлина за всеки свободен мъж и жена на тази планета.

Поколението ни сгреши. Подобно на гарибалдийците от XIX век, които повтаряли Italia se farà da sè (Италия сама ще се създаде), ние вярвахме, че континентът ще се осъзнае без да се налага да се сражаваме или работим за него. Казвахме си, че "това е посоката, в която е поела историята".

Очевидно трябва да скъсаме с това старо убеждение. Нямаме избор. Сега трябва да се борим за европейската идея или ще я видим удавена под вълните от популизъм.

В отговор на националистическите нападки, трябва да преоткрием духа на активизма или да приемем, че вълните от омраза, разочарование, гняв и страх ще ни залеят. Спешно трябва да бием тревога срещу тези подпалвачи на душите и духа, които от Париж до Рим със "спирки" по пътя в Барселона, Будапеща, Дрезден, Виена и Варшава, искат да си устроят клада с нашите свободи.

Задаващото се на хоризонта странно поражение на "Европа"; тази нова криза на европейското съзнание, обещаваща да разруши всичко, което направи нашите общества велики, достойни и проспериращи е най-голямото предизвикателство от 30-те години на ХХ век насам - предизвикателснво към либералната демокрация и нейните ценности.


Подписали: Василис Алексакис (Атина), Светлана Алексиевич (Минск), Ан Апълбаум (Варшава), Йенс Кристиан Грьондал (Копенхаген), Давид Гросман (Ерусалим), Агнеш Хелер (Будапеща), Исмаил Кадаре (Тирана), Дьорд Конрад (Дебрецен), Антониу Лобе Антунеш (Лисабон), Клаудио Магрис (Триест), Иън Макюън (Лондон), Адам Михник (Варшава), Херта Мюлер Берлин), Людмила Улицкая (Москва), Роб Римен (Амстердам), Фернандо Саватер (Сан Себастиан), Роберто Савиано Неапол), Еудженио Скалфари (Рим), Саймън Шама (Лондон), Петер Шнайдер (Берлин), Абдула Сидран Сараево), Лейла Слимани (Париж), Колм Тойбин (Дъблин), Марио Варгас Льоса (Мадрид), Адам Загаевски (Краков).

Преводът е на "Дневник".