И стените ви чуват - за това предупреждение от соцвремената научават посетителите на новооткрития Музей на КГБ в Ню Йорк. "Българският чадър", "бръмбърите" в слушалката на телефона и специален стол за разпити са част от общо 5000 експоната, събрани от литовския емигрант Юлиус Урбайтис в продължение на 30 години, разказва "Ню Йорк Таймс".

Музеят отваря в момент, в който руските служби са във фокуса както на медиите, покрай процеса срещу Мария Бутина и отравянето в Солсбъри, така и на попкултурата - със спечелилия "Златен глобус" сериал "Американците", разказващ за семейна двойка, шпионирала във Вашингтон в полза на СССР.

Посетителите на музея могат да видят униформата и работното място на офицер от КГБ - документи, печати, настолната му лампа, чашата за чай. А също тайни оръжия и устройства за подслушване и следене. Експозицията включва общо 5000 артефакта - подборка с агитационни плакати и дори оригинална врата на затворническа килия и разказва много факти за живота на хората в Съветския съюз под лупата на тайните служби.

Адресът е 245 West 14th Street , цената за вход е 25 долара. Преди това в Литва семейство Урбайтис е създало музей в противоатомен бункер.

Дневник