Възможно е удължаване на срока за напускане на ЕС, но Великобритания трябва да каже на страните членки "за колко дълго, с каква цел". Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, цитиран от ДПА и БТА.

Миналата седмица австрийският канцлер Себастиан Курц също каза, че ЕС е склонен да отложи Брекзит, но е за предпочитане датата да не е след изборите за Европейски парламент, насрочени за май."Във Великобритания има осъзнаване, че Европейският съюз е готов да направи всичко, за да избегне твърд Брекзит, подготвен е също, ако е необходимо, да отложи датата на напускане, но, разбира се, Великобритания също трябва да иска това", заяви Курц на Световния икономически форум в Давос.

По думите на Тимерманс Великобритания и ЕС трябва да гарантират, че границата между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия ще остане отворена след Брекзита, като гаранция за мир в някога неспокойния регион.

Европа носи колективна морална отговорност да направи всичко по силите си, за да се избегне възобновяване на конфликта, заяви той, като добави, че така и няма да разбере защо много британски депутати се отнасят толкова небрежно към този въпрос.

"Няма начин да приема ситуация, в която жертваме Ирландия. Европа не постъпва така", посочи Тимерманс. Той подчерта, че предпазният механизъм за границата в Ирландия (гаранция, че ирландската граница ще остане отворена, ако Великобритания не постигне дългосрочна търговска сделка с ЕС) трябва да е стриктен и да няма срок. В противен случай това не е предпазен механизъм, допълни Тимерманс.

Някои поддръжници на Брекзит се опасяват, че предпазната клауза ще наложи на Лондон прекалено голямо обвързване с ЕС, припомня ДПА. Депутатите в Лондон все още не успяват да решат какво да правят, а до крайния срок за напускане на съюза остават само девет седмици.

Дневник