Венецуелската опозиция преговаря с благоразположени към нея военни и правителствени служители, заяви лидерът ѝ провъзгласил се за президент Хуан Гуайдо в интервю за вестник "Вашингтон пост".

"Разговаряме с правителствени служители и с представители на армията. За тях това е изключително деликатно от гледна точка на личната им сигурност. Срещаме се с тях, но дискретно", разкри Гуайдо. Антонио Риверо, венецуелски генерал в изгнание в Маями, обяви, че е разговарял с военни с всякакви чинове, които са недоволни от все по-изолирания Николас Мадуро, но се страхуват изцяло да скъсат с него. "Много от войниците са отчаяни. Въоръжените сили вече са сломени", каза Риверо.

В интервюто за "Вашингтон пост" Гуайдо казва също, че опозицията ще се опита да достави във Венецуела храна благодарение на обещаните от Съединените щати като помощ 20 милиона долара и предложения от Колумбия, Бразилия, Аржентина, Парагвай и Европейския съюз.

Едва в началото

Николас Мадуро отхвърляше в миналото предлаганата му помощ с твърдението, че информацията за глада във Венецуела е лъжа, измислена от враговете му. "Хуманитарната помощ заема централно място в нашата политика. Смятаме, че това ще бъде нова дилема за режима и за въоръжените сили. Те ще трябва да решат дали са на страната на народа и искат да подобрят положението в страната, или ще го игнорират", изтъкна Гуайдо.

Според него противопоставянето му с Мадуро е в началната си фаза и много въпроси трябва да бъдат решени, преди да се стигне до нови избори. Опозиционният лидер намекна, че за това ще са необходими от шест до девет месеца, при положение че Мадуро се оттегли от властта и избирателната система бъде бързо прочистена от корупция.

Признаването на Гуайдо за временен президент на Венецуела постави пред формиращото се негово правителство практически въпроси като например как да плаща за наема на сгради за посолства и откъде да вземе пари за възнаграждения на служителите.

Опозицията заяви, че Гуайдо разчита отчасти на замразените от Съединените щати венецуелски авоари, които правителството на Тръмп обеща да му предостави за дипломатически и управленски цели. Лидерът на опозицията посочи, че временното правителство иска да установи контрол върху "Ситго" (Citgo), американското подразделение на държавната петролна компания на Венецуела "Петролеос де Венесуела" (PDVSA).

Битката за армията

И Мадуро води битка за влияние на армията, разказва ДПА. Той посети вчера 41-ва бригада във военната база Форт Парамакай, където войниците скандираха: "Винаги верни, никога предатели". Той беше придружаван от министъра на отбраната Владимир Падрино.

Междувременно Хуан Гуайдо, който в сряда се самопровъзгласи за президент, публикува одобрен от парламента закон за амнистия на всички военни, които се присъединят към целящото възстановяване на демокрацията във Венецуела опозиционно движение. "Споделете това с войниците в семействата си, с приятелите и съседите си", написа Гуайдо в "Туитър". Депутати и студенти от опозицията предадоха документа на представители на венецуелската Национална гвардия.

Висшето военно командване до този момент изразява подкрепа за Мадуро. Гуайдо призова армията да помогне на парламента за свалянето на Мадуро. Военният аташе на Венецуела в САЩ Хосе Луис Силва заяви в събота, че не признава президента Николас Мадуро, когото смята за узурпатор и признава Хуан Гуайдо за легитимен временно изпълняващ длъжността президент.

Междувременно Гуайдо свика в "Туитър" нови демонстрации за сряда и събота. Именно в деня на протести миналата сряда той се самообяви за президент.

Дневник