Министерството на финансите на САЩ вчера свали санкциите, наложени на три компании, свързани с руския олигарх Олег Дерипаска, съобщиха "Ройтерс" и ДПА, цитирани от БТА.

На 20 декември м.г. министерството на финансите на САЩ съобщи, че е уведомило Конгреса за намерението си в рамките на 30 дни да отмени санкциите срещу компаниите Ен +, "Русал" и "Евросибенерго", защото те са съкратили дяловете на Дерипаска и строго са ограничили неговия контрол върху тях.

Министерството подчерта вчера, че всички санкции, въведени срещу Дерипаска, остават в сила.

Някои конгресмени от Демократическата и от Републиканската партия смятат, че е неуместно да се свалят санкции срещу свързани с Дерипаска компании, докато специалният прокурор Робърт Мюлър разследва дали е имало тайно сътрудничество между Москва и екипа на предизборния щаб на републиканския кандидат-президент през 2016 година, отбелязва "Ройтерс".

Санкциите бяха наложени през април миналата година заради връзки с руската държава, замесена в "злонамерени дейности" по цял свят - включително предполагаемата намеса в изборите през 2016 г. и кибератаки в различни държави. На прицел бяха и други компании, например такива, свързани със считания за приближен на властите Виктор Векселберг.

Републиканците в американския Сенат обаче блокираха опита за продължаване на санкциите срещу "Русал", втория най-голям производител на алуминий в света. И те, и администрацията на президента Доналд Тръмп твърдят, че ако мерките продължат, може да имат отрицателно въздействие върху алуминиевата индустрия.

Дневник